EVO KAKO JE ILON MASK ZARADIO SVOJ PRVI MILION: Najbogatiji građanin sveta "TEŽAK" je tačno 236 milijardi dolara
Ilon Mask, Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE / POOL

MILIJARDER ILON MASK

EVO KAKO JE ILON MASK ZARADIO SVOJ PRVI MILION: Najbogatiji građanin sveta "TEŽAK" je tačno 236 milijardi dolara

Milijarder je osnovao "SpaceX" 2002. godine sa misijom “kolonizacije” Marsa. Godine 2003. lansirao je "Teslu" sa vizijom proizvodnje električnih sportskih automobila. Oba biznisa su imala izazovan početak

Objavljeno:

Milijarder Elon Mask, osnivač i vlasnik kompanija "Tesla", "X.com", "SpaceX" i "The Boring Company", rangiran je kao najbogatija osoba na svetu, prema "Forbsu" i "Bloomberg Billionaires Index-u", s ukupnom neto vrednošću od 236 milijardi dolara. Za razliku od drugih milijardera i uobičajenih investicijskih priča, Mask je preduzeo neke rizične opcije ulaganja koje su ga na kraju učinile najbogatijim građaninom na planeti od 2021.

Maskov vlasnički udeo u proizvođaču električnih vozila "Tesla" i njegovi udeli u kompanijama "SpaceX" i "Boring Company" odgovorni su za njegovo zapanjujuće povećanje bogatstva.

Međutim, "Tesla" je bio glavni izvor njegovog bogatstva, a deonice kompanije porasle su više od 1.100 odsto u poslednjih pet godina, jer su je investitori nagradili za rast prodaje vozila.

Rani život Elona Maska

Prema magazinu TIME, porodica Mask je i ranije bila dobrostojeća. Elon Mask se rano zainteresovao za kompjutere i dizajn, a sa 17 godina je pohađao Queen’s University u Kanadi. 1992. godine prelazi na Univerzitet Pensilvanije, gde studira fiziku i biznis. Tamo je zajedno sa nekoliko prijatelja iznajmio kuću van kampusa i pretvorio je u posao noćnog kluba.

Ilon Mask
foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Sa pojavom interneta, Mask je zajedno sa svojim bratom Kimbalom osnovao internetski poslovni imenik pod nazivom "Zip2". Prodali su kompaniju za 307 miliona dolara 1999. "Compaq-u", nekada dominantnoj kompaniji za proizvodnju računara. Samo je tada zaradio svoj "prvi milion", odnosno 22 miliona dolara, a zatim je potrošio milion dolara na McLaren F1 superautomobil.

Zatim je pokrenuo bankarski startap koji je spojen s drugom kompanijom i na kraju dobio ime "PayPal", u kojem je preuzeo ulogu izvršnog direktora. Elon Mask je zaradio ogromno bogatstvo od 180 miliona dolara kada je "eBay" kupio "PayPal" za 1,5 milijardi dolara, 2002. godine.

Gradnja "Tesle" i "SpaceX-a"

Milijarder je osnovao "SpaceX" 2002. godine sa misijom “kolonizacije” Marsa. Godine 2003. lansirao je "Teslu" sa vizijom proizvodnje električnih sportskih automobila. Oba biznisa su imala izazovan početak.

Prema izvještaju TIME-a, Mask tvrdi da je na kraju uložio gotovo sav novac od prodaje "PayPal-a" u ove kompanije. "SpaceX" je doživeo brojna neuspešna lansiranja koja su umalo dovela do gašenja kompanije, dok je "Tesla" naišao na probleme kada su njeni inženjeri saznali da su njeni prototipovi baterija skloni zapaljenju. "Tesla" je zamalo bankrotirao tokom Velike recesije 2008.

Situacija se postepeno popravljala nakon što je NASA investirala u "SpaceX" i "Tesla" je 2012. lansirao svoj "Model S", koji je postao automobil za “masovno tržište” u SAD-u. Prema "Forbsu", danas poseduje oko 23 odsto "Tesle" između deonica i opcija.

Firmu za kopanje tunela "The Boring Company" i neurotehnološki biznis "Neuralink" Mask osnovao 2016.

Ostali poslovi Elona Maska

Firmu za kopanje tunela "The Boring Company" i neurotehnološki biznis "Neuralink" Mask je pokrenuo 2016.

Prva je prikupila 675 miliona dolara u aprilu 2022. uz procenu od 5,7 milijardi dolara, prema "Forbsu". Mask je u oktobru 2022. godine kupio i "Twitter", za 44 milijarde dolara i vlasnik je oko 74 odsto kompanije, koja je sada ribrendirana u "X".

Bonus video:

05:04

MORAMO BRZO REAGOVATI JER STVARI IZMIČU KONTROLI Američka vlada u panici:

(Espreso / ndtv/Investitor)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.