ZVOG OVOG OSTRVCETA SE VODI "NAJMANJI RAT U AFRICI": Upola je manje od FUDBALSKOG TERENA, razlog će vas IZNENADITI
Ostrvo Migingo, Foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

afrika

ZVOG OVOG OSTRVCETA SE VODI "NAJMANJI RAT U AFRICI": Upola je manje od FUDBALSKOG TERENA, razlog će vas IZNENADITI

Ostrvce sa loše izgrađenim kolibama u interesu je i Kenije i Ugande

Objavljeno: 14:25h

Okrugla stena natrpana metalnim kolibama koje se prepliću jedna preko druge izdiže se iz jezera Viktorija tačno na granici između Kenije i Ugande. Duboke vode koje ga okružuju bogate su ribom.

Ostrvo Migingo upola je manje od fudbalskog terena, ali više od 500 ljudi, prema ugandskoj policiji, živi na toj površini od manjoj od 2.000 kvadratnih metara.

Oko ostvca sa loše izgrađenim kolibama, malom lukom, barovima, čak i bordelom i kazinom na otvorenom, Kenija i Uganda se žestoko spore. Obe polažu pravo na vlasništvo.

Cene nilskog smuđa porasle su za 50 odsto u poslednjih pet godina, prema rečima kenijskog ribara Kenedija Očienga, velika riba dobrog kvaliteta na međunarodnim tržištima donosi preko 300 dolara po kilogramu.

Razlog spora? Sve profitabilnije vrste ribe, kao što je nilski smuđ ima u izobilju u dubokim vodama koje okružuju Migingo, što ga čini vrednim i jedinstvenim ribarskim središtem.

1 / 2 Foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Uganda je 2004. godine počela da šalje naoružanu policiju i marince u Migingo da oporezuju ribare i nudila im zaštitu od lopova, dok je ostrvo još uvek bilo jedva naseljeno.

Kenijski ribari tada su počeli da se žale da ih ugandske snage maltretiraju između ostalog i zbog krivolova u vodama Ugande. Kao odgovor, kenijska vlada je rasporedila marince u Migingo što je dve nacije umalo dovelo do sukoba.

"Najmanji rat"

Kako je naselje počelo da buja na stenovitom ostrvu, Kenija i Uganda su 2016. godine odlučile da osnuju zajednički komitet za određivanje granice, oslanjajući se na mape iz 1920-ih. Međutim, od komisije nije bilo ništa. U međuvremenu, ostrvom zajednički upravljaju obe zemlje, ali tenzije se povremeno razbuktavaju, a lokalni ribari to prigodno veličini ostvra nazivaju "najmanjim ratom u Africi".

Bonus video:

00:27

ZA OVO OSTRVO U SRCU BEOGRADA POSTOJI NEVEROVATNA LEGENDA! Pokušavali su da ga uklone na sve načine, pa shvatili da je NEUNIŠTIVO

(Espreso/National Geographic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.