Visoki kineski zvaničnik Vang Ji sastao se sa američkim savetnikom Salivanom
Foto: Kineska medijska grupa

KINA

Visoki kineski zvaničnik Vang Ji sastao se sa američkim savetnikom Salivanom

Vang je naglasio da je tajvansko pitanje prva crvena linija

Objavljeno:

Visoki zvaničnici Kine i Sjedinjenih Država održali su nekoliko rundi sastanaka na Malti u subotu i nedelju, dogovarajući se da razmene budu na visokom nivou i da se konsultuju o azijsko-pacifičkim poslovima, pomorskim pitanjima i spoljnoj politici.

Ovi sastanci su se održali između Vang Jija, direktora Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i ministra spoljnih poslova, i američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džeka Salivana.

Vang je naglasio da je tajvansko pitanje prva crvena linija koja se ne može preći u kinesko-američkim odnosima, a SAD moraju poštovati tri zajednička kinesko-američka komunikea i ispuniti svoju obavezu da ne pružaju podršku „nezavisnosti Tajvana“.

Obe strane su sprovele iskrenu, predmetnu i konstruktivnu stratešku razmenu mišljenja o pitanjima stabilizacije i poboljšanja kinesko-američkih odnosa. Vang je dodao da razvoj Kine ima snažnu unutrašnju pokretačku snagu i da sledi neizbežnu istorijsku logiku i da je nezaustavljiv, zakonsko pravo kineskog naroda na razvoj ne može biti uskraćeno.

Dve strane su se složile da nastave sprovođenje važnog konsenzusa koji su postigli lideri dve zemlje tokom njihovog sastanka na Baliju, razgovarali su o merama za dalju podršku i olakšavanje razmene kadrova između dve zemlje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.