LEPA SANA MOGLA DA IZGUBI ŽIVOT ZBOG NEONACISTA: Pokušali da je smaknu SPECIJALNIM ORUŽJEM
Sana Marin, Foto: Vesa Moilanen / imago stock&people / Profimedia

strašno!

LEPA SANA MOGLA DA IZGUBI ŽIVOT ZBOG NEONACISTA: Pokušali da je smaknu SPECIJALNIM ORUŽJEM

Neonacisti želeli da ubiju nekadašnju premijerku Finske

Objavljeno:

Grupa finskih neonacista htela je prošle godine da ubije tadašnju šeficu vlade Sanu Marin pomoću oružja odštampanog 3D printerom.

U ponedeljak je na Okružnom sudu počelo suđenje Fincima optuženim za zločine s terorističkom namerom za koje vlasti tvrde da su bili motivisani krajnje desničarskim ideologijama, piše finski YLE.

Prema rečima tužioca, trojica od četvorice optuženih suočeni su s raznim optužbama vezanim za kaznena dela vezana za vatreno oružje i obuku za počinjenje terorističkog čina. Četvrti osumnjičenik se suočava s optužbama za posedovanje vatrenog oružja.

1 / 2 Foto: Vesa Moilanen / imago stock&people / Profimedia

Policija je rekla da su osumnjičeni neonacisti koji su nameravali da koriste taktiku akceleracije da destabilizuju društvo, započnu rasni rat i unaprede svoje krajnje desničarske ciljeve. Tužilac je rekao da muškarci nisu zvanično formirali udruženje.

SANA NA METI

Na Telegramu su dvojica od četvorice optuženih raspravljali o tome kako lako mogu da ubiju tadašnju premijerku. Marin je u to vreme trebalo da poseti njihov grad Lahti koji se nalazi severno od Helsinkija. Policija je rekla da je jedan od njih precizirao da su hteli da izvedu oružani napad. Imali su pištolj iz koga su pucali u poštanski sandučić.

Jedan od optuženih kaže da su se pucajući opuštali, ali je rekao da bi da želi mogao da ubije premijerku. Za izvršenje ubistva navodno su planirali da koriste oružje koje su izradili 3D printerom.

- Pištolj FGC-9 bio je pri ruci i autom sam mogao stići do trgovine u Lahtiju za deset minuta. Tada sam na Telegramu napisao da postoji teoretska mogućnost pokušaja političkog ubistva - rekao je jedan od osumnjičenih tokom ispitivanja.

Jedan od optuženih rekao je da je bila reč o šali i da nisu planirali ubistvo Marin.

IMALI I DRUGE METE

Policija je prethodno rekla da su osumnjičeni planirali napade na železnice i drugu infrastrukturu, a takođe su razgovarali o planovima napada na ljude.

Jedan od osumnjičenih naveo je adresu Evropskog centra izvrsnosti za borbu protiv hibridnih pretnji sa sedištem u Helsinkiju kao metu.

Neonacisti su navodno pored Marin imali i druge mete, među kojima su bili poslanici u parlamentu, antifašistički aktivisti, predstavnici manjina...

Takođe su hteli da napadnu i lokacije poput sedišta Unije levice, volonterske knjižare, veganskog kafića i noćnog kluba u gradu Tampereu.

Sana Marin je izgubila na izborima u aprilu i potom odstupila s mesta predsednice Socijaldemokratske stranke. Marin je imala 34 godine kad je 2019. došla na vlast i tako postala najmlađa osoba na premijerskoj funkciji na svetu. Pre isteka mandata uvela je Finsku u NATO.

Bonus video:

05:50

PLANIRAO JE UBISTVO JER MU SE SVE TALOŽILO! Petričković o jezivom trosturkom ubici iz Gradačca: INICIJALNA KAPISLA JE PRORADILA

(Espreso/Kurir.rs/Index/YLE)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.