OVA MOĆNICA STOJI IZA VIKTORA ORBANA: Niko o njoj ne zna mnogo, a sada su u javnost stigle OVE INFORMACIJE
Aniko Orban i Viktor Orban, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

PRVA DAMA MAŽARSKE

OVA MOĆNICA STOJI IZA VIKTORA ORBANA: Niko o njoj ne zna mnogo, a sada su u javnost stigle OVE INFORMACIJE

Jedna od najuticajnijih žena Mađarske Aniko Levai Orban pre svega je majka, supruga, ali i dobročiniteljka

Objavljeno:

Aniko Levai Orban je žena koja je vodila život u senci supruga Viktora Orbana, ali ipak i ta "senka" nije prošla neprimećeno.

Rođena u Solnolku 1963. godine, Aniko je živela sa ocem Ištvanom Levaiem. Poznato je da je u svom gradu završila gimnaziju "Ferenc Versegi", a da je svoja dalja interesovanja za školovanjem usmerila ka studiranju prava na univerzitetu "Etveš Lorand" u Budimpešti.

Nije ni slutila da će joj studentski dani doneti poznanstvo koje će joj promeniti život.

Na studijama je upoznala Viktora Orbana, sa kojim se vrlo brzo sprijateljila. Delivši iste studentske, ali slatke "muke", ovo prijateljstvo je preraslo u ljubav.

Odlučili su da krunišu njihovu ljubav brakom, 1986. godine.

1 / 2 Foto: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Plivajući u pravnim i političkim vodama, Aniko se oprobala u parlamentarnim izborima u Mađarskoj 1990. godine, ali nije ostvarila veći rezultat. Dok je njen suprug osvajao političke pozicije, Aniko se posvetila nečemu u čemu uživa - kulinarstvu. Jedna je od urednica kulinarskog i gastronomskog časopisa "Mađarska kuhinja", a korak dalje je napravila objavljivanjem kuvara "Kuhinjski prozor".

O Aniko ima malo informacija, ali i to što je poznato je na "visini". Okrenuta je humanitarnom radu i često se može pročitati u medijima o njenim zalaganjima u različitim humanitarnim akcijama. Mediji su svojevremeno istakli da je lično predala optiku za citoskopiju Opštoj bolnici u Loznici i izrazila zahvalnost i zadovoljstvo što je baš ona mogla da pomogne toj ustanovi. Ovo je samo delić njenih dela i aktivnosti.

Sa Viktorom Orbanom je podigla petoro dece, a zajedno sa njima, vrlo je posvećena katolkinja. Jedino ko tu odstupa jeste Viktor, koji je član reformisane kalvinističke mađarske crkve. Na osnovu toga, česte su šale da se ova porodica jedino ne slaže oko vere.

Viktor, pozanat i kao čovek koji je okrenut porodici i jakim životnim načelima, kraj sebe ima ženu koja prati svaki korak i otvorenog srca podržava svaku odluku.

Najstarija ćerka Rahel je udata za Tibora Ištvana. Sin Gaspar je osnivač verske zajednice i bivši zaljubljenik u fudbal, a ništa manje se ne ponose ni ostalim troma ćerkama - Sarom, Rozu i Florom.

Pored toga što uživa u porodičnom životu kao majka, Aniko se ostvarila i kao baka i tako prolepšala svoju ulogu u porodičnom svetu. Sa Rahelinim i Sarinim ćerkama obožava da provodi vreme.

Njena dela govore umesto nje. Iako se često pojavljuje kao prva pratnja svog supruga, Aniko je takođe primećena kao ličnost. O njenim delima svedoči i to što već godinama ne napušta listu najuticajnijih žena Mađarske. Kako piše mađarski Forbs, tek je 2019. zamenjena na listi najuticajnijih žena.

Bonus video:

00:30

ORBAN SE OBRATIO VUČIĆU U NOVOM SADU: Predsedniče, vama je teško jer niste članica EU, a nama je teško jer jesmo članica EU

(Espreso/Ona.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.