OVO JE ZVANIČNA BROJKA POGINULIH U RAZORNOM ZEMLJOTRESU U MAROKU: UNICEF objavio zabrinjavajuće podatke o deci
Foto: FADEL SENNA AFP Profimedia

strahote

OVO JE ZVANIČNA BROJKA POGINULIH U RAZORNOM ZEMLJOTRESU U MAROKU: UNICEF objavio zabrinjavajuće podatke o deci

Broj stradalih u razornom zemljotresu u Maroku premašio 2.900 ljudi.

Objavljeno:

Broj poginulih u razornom zemljotresu u Maroku porastao je danas na 2.901, a broj povređenih udvostručio se na 5.530, javila je državna televizija.

Mnogi preživeli proveli su i četvrtu noć u improvizovanim skloništima na otvorenom, a stanovnici sela u devastiranim planinskim oblastima frustrirani su jer nisu dobili pomoć od vlasti.

Zemljotres magnitude 6,8 stepeni Rihterove skale pogodio je 8. septembra uveče planine Visokog Atlasa. Bio je to najsmrtonosniji zemljotres u Maroku od 1960. i najsnažniji u prethodnih više od jednog veka.

Spasioci iz Španije, Velike Britanije i Katara pomažu domaćim timovima u potrazi za preživelima, a Italija, Belgija, Francuska i Nemačka saopštile su da njihova ponuđena pomoć tek treba da bude prihvaćena.

Situacija je najteža za ljude u udaljenim oblastima odsečenim klizištima koja su blokirala pristupne puteve, dok su na pristupačnim lokacijama pojačani napori za pružanje pomoći u šatorskim kampovima distribucijom hrane i vode.

Sve je manje nade da će biti pronađeno još preživelih. Mnoge tradicionalne kuće od blatnih cigli, koje su uobičajene u Visokom Atlasu, su se srušile, a u ostacima nema vazdušnih džepova.

1 / 4 Foto: Twitter/galluzzilucio

Stanovnici pogođenih sela nemaju struju niti telefonsku mrežu nakon zemljotresa i morali su da spasavaju svoje voljene i izvlače leševe zakopane ispod smrvljenih domova bez ikakve pomoći.

Unicef: Ugroženo oko 100.000 dece

Oko 100.000 dece ugroženo je snažnim zemljotresom u Maroku, saopštio je Unicef. Agencija UN je istakla da je već mobilisala humanitarno osoblje da pruži hitnu pomoć na terenu u koordinaciji sa vlastima.

U saopštenju se upozorava da će nakanadni potresi narednih dana i sedmica dovesti decu i njihove porodice u dodatni rizik.

Ujedinjene nacije procenjuju da je više od 300.000 ljudi ugroženo zemljotresom od petka jačine 6,8 stepeni po Rihteru, 72 km jugozapadno od Marakeša i na planinskom masivu Visoki Atlas.

Unicef je naveo da se još ne zna tačan broj dece poginule i povređene u zemljotresu, a da najnovije procene iz 2022. pokazuju da deca čine gotovo trećinu stanovništva u Maroku. U saopštenju se ukazuje da su u potresu uništene i oštećene škole, bolnice i druge medicinske i obrazovne ustanove, što dodatno pogoršava položaj dece.

Unicef pruža podršku deci u Maroku od 1957. godine, a otvorio je kancelariju u toj zemlji 1978. godine.

Bonus video:

06:00

PODRUČJE OKO KRAGUJEVCA I KRUŠEVCA MOŽE POGODITI JAČI ZEMLJOTRES! Seizmolog otkrio kakvu POTENCIJALNU ŠTETU mogu da izazovu

(Espreso/Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.