TENZIJE IZMEĐU VELIKIH SILA, NOVE PROVOKACIJE: Tajvan uočio 22 kineska vojna aviona u blizini svojih obala
Avion, Foto: Prinstcreen/Youtube/Forces news

provokacija

TENZIJE IZMEĐU VELIKIH SILA, NOVE PROVOKACIJE: Tajvan uočio 22 kineska vojna aviona u blizini svojih obala

Tajvan je učio 22 kineska vojna aviona u blizini svojih obala.

Objavljeno:

Tajvan je danas saopštio da je uočio 22 kineska vojna aviona i 20 plovila u blizini svojih obala tokom prethodna 24 sata.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je 13 kineskih vojnih letelica danas prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza.

Kineska pomorska formacija, predvođena nosačem aviona „Šandong“ prošla je u ponedeljak na oko 110 kilometara od jugoistoka Tajvana i ušla u zapadni Pacifik radi vojne vežbe, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane.

Očekuje se da će vežbe simulirati napade aviona, podmornica, ratnih brodova i kopnenih snaga, javili su kineski državni mediji.

1 / 2 Foto: Printscreen/Youtube/U.S. European Command

„Period od jula do septembra ove godine bio je vrhunac vežbi Komunističke partije Kine“, rekao je na konferenciji za novinare pomoćnik zamenika načelnika Generalštaba za obaveštajne poslove Ministarstva odbrane Tajvana general-major Huang Ven-Či.

Istakao je da postoje aktivnosti kineskih ratnih brodova u vodama oko Tajvanskog moreuza, kao i u različitim oblastima Južnog i Istočnog kineskog mora.

Huang je rekao da će tajvanska vojska nastaviti da prati kretanje kineskih ratnih aviona i ratnih brodova.

„Šandong“ je učestvovao u kineskim vojnim vežbama u blizini Tajvana u aprilu, u u zapadnom Pacifiku, a takođe je plovio kroz Tajvanski moreuz u junu.

Američki i kanadski ratni brod plovili su u subotu kroz Tajvanski moreuz, što je druga takva zajednička misija od juna i poklopilo se sa održavanjem samita G20 u Indiji.

Kina je u poslednje vreme pojačala vojne aktivnosti u blizini Tajvana, saopštavajući da reagujue na ono što naziva „dosluhom“ između Tajpeja i Vašingtona.

Bonus video:

03:06

KINA ĆE INVAZIJOM NA TAJVAN SRUŠITI SVOJ SAN O PODMLAĐIVANJU! Arežina otkrila: Koriste ovu strategiju da ih DOBROVOLJNO PRIVUKU

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.