CRNI BILANS POGINULIH U MAROKU JOŠ RASTE: Stradalo 2.012, povređeno 2.059 ljudi
Maroko, Foto: Twitter/galluzzilucio

STRAŠNO

CRNI BILANS POGINULIH U MAROKU JOŠ RASTE: Stradalo 2.012, povređeno 2.059 ljudi

Oružane snage će rasporediti spasilačke timove da bi pogođenim područjima obezbedili vodu za piće, hranu, šatore i ćebad

Objavljeno:

Broj poginulih u zemljotresu koji je pogodio Maroko porastao je na 2.012, navodi se u saopštenju marokanskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Broj povređenih popeo se na 2.059, od kojih je 1.404 u kritičnom stanju, dodalo je Ministarstvo, preneo je AP.

Maroko je proglasio trodnevnu nacionalnu žalost nakon razornog zemljotresa. Nacionalne zastave će biti spuštene na pola koplja tokom celog perioda žalosti, navela je u saopštenju kraljevska palata, dan posle zemljotresa jačine 6,8 stepeni Rihterove skale.

Oružane snage će rasporediti spasilačke timove da bi pogođenim područjima obezbedili vodu za piće, hranu, šatore i ćebad, navodi se u saopštenju.Najviše štete i poginulih ima u teško dostupnim planinskim oblastima, a povređeni su prebačeni u bolnice na lečenje. Evropska unija spremna je da podrži Maroko rekao je juče predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

"Moje misli su sa svima onima koji su pogođeni ovom tragedijom i sa spasiocima koji su uključeni u operaciju potrage", napisao je Mišel na Tviteru. Vesti o potresu su "zastrašujuće", napisao je.

Ambasador Srbije u Maroku Ivan Bauer rekao je ranije za Euronews Srbija da se nada da u ovom trenutku nema naših građana u Marakešu, te da nećemo imati nikakve loše vesti.

Bauer je naveo da je srpska dijaspora u Maroku malobrojna i da je ambasada na raspolaganju 24 sata svima kojima je to potrebno.

Kako je naveo, na Tviter nalogu su postavili informacije o broju telefona i mejl adresi na koji može da se javi svako ko se nalazi u Maroku, a potrebna mu je pomoć, ili neko čiji su prijatelji ili rođaci u Maroku.

Zemljotres se dogodio u planinskom lancu Visoki Atlas u Maroku nešto posle 23 sata u petak po lokalnom vremenu, na relativno maloj dubini od 18,5 kilometara, sa epicentrom 72 kilometra jugozapadno od Marakeša.

Bonus video: ZEMLJOTRES U SRBIJI: Zatreslo se tlo tokom noći na dubini od 3 kilometra

00:14

ZEMLJOTRES U SRBIJI: Zatreslo se tlo tokom noći na dubini od 3 kilometra

(Espreso/Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.