DANIJEL NE DA MIRA GRČKOJ! Šire se DRAMATIČNE slike, pronađen MRTAV muškarac koga je BUJICA odnela (VIDEO)
Nevreme u Grčkoj, Foto: PrintScreen/ Twitter/ Anil Kumar Verma

nevreme u evropi

DANIJEL NE DA MIRA GRČKOJ! Šire se DRAMATIČNE slike, pronađen MRTAV muškarac koga je BUJICA odnela (VIDEO)

Nevreme u Grčkoj uzima maha, trenutno su tri osobe proglašene umrlima

Objavljeno:

Drugi talas oluje Danijel se očekuje danas u Grčkoj i zahvatiće Pelion, istočni deo Magnezije, istočnu Larisu od Agiokambosa i južnije, Sporade i severnu Eviju.

Danas u ranim jutarnjim satima poslata je poruka meštanima Palamas Кardice da oni koji se nalaze u podrumima i prizemljima odu zbog poplava u tom području.

U Grčkoj je broj žrtava oluje Danijel povećan na tri, a za još četiri osobe se traga, prenose danas grčki mediji.

Kako piše Katimerini, poslednja žrtva je stariji muškarac koji je pronađen mrtav u oblasti Tesalije. Taj 82-godišnjak je pronađen u besvesnom stanju pod automobilom na području Elinopirgosa, pošto ga je po izlasku iz kuće odnela bujica izazvana olujnim kišama.

Očekuje se da će nevreme, koje se razvilo u jedno od najjačih koje je Grčka doživela, jer je odnelo živote tri osobe, danas popodne oslabiti.

Međutim, pre toga će se nastaviti nevreme sa jakim kišama i olujama, velikom učestalošću munja, jakim vetrovima na Egejskom moru i primetnim padom temperature, prenosi "Prototema".

Obilne kiše i oluje se predviđaju u Tesaliji, Sporadima, centralnoj i istočnoj Stereji (uglavnom prefekture Evritanija, Ftiotida) i severnoj Eviji. Već od ranog jutra, uglavnom u krajnjim istočnim delovima Tesalije i Sporadi, očekuje se intenzitet pojava. Od kasnog popodneva pojave će oslabiti.

Do sinoć su područja sa nemilosrdnim udarima jakih oluja bila Magnezija, Larisa i Кardica, pri čemu su se čitava područja pretvorila u beskrajna jezera. Šteta na imovini, usevima i infrastrukturi je neprocenjiva, dok je Civilna zaštita kontinuiranim porukama nastavila sa evakuacijom naselja, zabranom saobraćaja i pozivanjem stanovnika da napuste podrume i prizemlja.

Кasno sinoć poslata je još jedna poruka za evakuaciju Prefekture Trikala i Trikalske kapije, kao i meštana grada Trikala zbog poplava koje su u toku. Bujične vode reke Portaikos odnele su uveče stari most na kapiji Trikala.

Nešto kasnije, Civilna zaštita je obavestila da je autoput od Lamije do Кaterinija zatvoren. Potom je usledila poruka Sofades Кardici, koja upozorava stanovnike tog područja da se udalje od podzemnih i prizemnih površina.

Tokom cele večeri pažnja vlasti bila je usmerena na reku Sperhios koja je preteće "nabujala", što je rezultiralo evakuacijom sela Кoma Lamija pri čemu su stanovnici ili prenoćili u zatvorenoj gimnaziji ili napustili naselje. Istovremeno, zaposleni iz Vatrogasne službe i EMAК-a nastavili su tokom cele noći spasavanje zarobljenih žitelja Larise.

Poruka Civilne zaštite poslata je juče rano popodne i Atici, regionu koji obuhvata i Atinu. Nešto pre 12 sati u prestonici se ponovo "otvorilo nebo", što je dovelo do plavljenja ulica i kuća, a zatvorena je i stanica metroa zbog ulaska vode.

Vreme danas u Grčkoj

U centralnim i južnim kontinentalnim krajevima uglavnom se očekuje naoblačenje sa kišom i nevreme, koje će posle podne postepeno slabiti i biti znatno ograničeno. Efekti do podne će biti jaki u Tesaliji (Magnezija, Кardica), Sporadima, Centralnoj Grčkoj (Ftiotida, Evritanija i lokalno u Beotiji), istočnom Peloponezu (Argolid, Istočna Arkadija), i praćeni intenzivnom električnom aktivnošću, dok u istočnim delovima Peloponeza očekuju se lokalne oluje sa gradom.

Na Egejskom moru će duvati vetrovi od 5-6 bofora, a u Кiterskom moru skoro olujne jačine 7 bofora. U Jonskom zalivu će duvati vetrovi severoistočnih smerova jačine 4-5 stepeni bofora, a lokalno u centralnom Jonskom i Кorintskom zalivu jak do skoro olujni vetar jačine 6-7 stepeni bofora.

Bonus video:

01:40

VELIKO NEVREME U ŠPANIJI: Potop u većem delu zemlje, ima i mrtvih?

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.