KLIZIŠTA, POPLAVE, POTOPLJENE KUĆE: Snažan ciklon HARA REGIJOM, ne štedi živote! Do sada NASTRADALO 36 LJDUI!
Nevreme, ilustracija, Foto: PrintScreen/ Twitter/ Sky News

nevreme u svetu

KLIZIŠTA, POPLAVE, POTOPLJENE KUĆE: Snažan ciklon HARA REGIJOM, ne štedi živote! Do sada NASTRADALO 36 LJDUI!

Jako nevreme pogodilo je Brazil i odnelo 36 života do sada, te je i Žeraldo Alkmin u pripravnosti za spasavanje građanja

Objavljeno:

Broj mrtvih u nevremenu praćenom obilnim kišama u južnom Brazilu popeo se na 36, saopštile su lokalne vlasti, dok tropski ciklon hara čitavom regijom, izlivši reke iz korita i poplavivši kuće.

Videozapis koji je dobila agencija Rojters pokazuje kako nadošla voda poplavljuje ulice i potapa kuće u gradiću Mukumu, u saveznoj državi Rio Grande do Sul.

Obližnji gradovi kao što su Lažeado i Roka Sales takođe su ozbiljno pogođeni. Kiša je prestala da pada u utorak, ali se nove padavine prognoziraju u sredu i četvrtak pre nego što pljuskovi prestanu do nedelje.

Nevreme, ilustracija
Nevreme, ilustracijafoto: PrintScreen/ Twitter/ X News Monitor

Rio Grande do Sul je i dalje u pripravnosti zbog poplava. Poplave u toj državi samo su najnovija prirodna katastrofa u Brazilu.

Više od 50 ljudi poginulo je ove godine u državi Sao Paulo nakon što su veliki pljuskovi izazvali klizišta i poplave. Grad Petropolis iz kolonijalnog doba u blizini Rio de Žaneira i države Baija pretrpeo je sličnu katastrofu, kao i Santa Katarina, država u susedstvu Rio Grande do Sula.

Predsednik Luiz Inasio Lula da Silva rekao je da je razgovarao s guvernerom Rio Grande do Sula Eduardom Leiteom kako bi ponudio punu podršku savezne vlade.

Nevreme, ilustracija
Nevreme, ilustracijafoto: PrintScreen/ twitter/ AccuWeather

Lula je poslao dva ministra da nadgledaju napore potrage i spasavanja i rekao je da će potpredsednik Brazila Žeraldo Alkmin takođe biti "u pripravnosti" kako bi otputovao u tu teško pogođenu državu u kojoj živi oko 11 miliona ljudi.

Bonus video:

01:40

VELIKO NEVREME U ŠPANIJI: Potop u većem delu zemlje, ima i mrtvih?

(Espreso/Telegraf.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.