TRAMP ĆE BOMBARDOVATI NUKLEARNI REAKTOR U SEVERNOJ KOREJI? Otkriveni detalji plana koji bi mogao da PROMENI ISTORIJU
Foto: Reuters/Pixabay

Šta čeka svet?

TRAMP ĆE BOMBARDOVATI NUKLEARNI REAKTOR U SEVERNOJ KOREJI? Otkriveni detalji plana koji bi mogao da PROMENI ISTORIJU

Severna Koreja planira da izvede 6. nuklearni test pre 25. aprila; biće detonirana bomba 14 puta jača od prethodne
Objavljeno:

Svet bi u naredne dve nedelje mogao da doživi nuklearnu katastrofu, i ovo nije nikakva senzacionalistička spekulacija, nego veoma realan scenario!

Plan Sjedinjenih Američkih Država za reagovanje na još jedan nuklearni test Severne Koreje, koji bi trebalo da se održi pre 25. aprila (Dan Armije), uključuje i udar na glavni nuklearni reaktor u Severnoj Koreji, tvrdi vojni ekspert Čeong Seong-čang sa Instituta Sedžong u Južnoj Koreji.

Kako tvrdi ovaj stručnjak, novi nuklearni test režima u Pjongjangu biće 14 puta jači od najjačeg dosad, a ovo bi moglo da znači i momentalni odgovor Sjedinjenih Američkih Država, i to u vidu pomeranja njihovog strateškog nuklearnog naoružanja na Korejsko poluostrvo.

Ovaj potez Vašingtona bi, sam po sebi, mogao da dovede do mogućnosti otvorenog nuklearnog sukoba na poluostrvu, ali još jedan, zlokobniji scenario, tvrdi Čeong, je američki udar na nuklearni centar u Jongbjonu, kako bi se sprečio dalji napredak Severne Koreje u nuklearnoj tehnologiji.

foto: Reuters

Nuklearni istraživački centar Jongbjon nalazi se 90 km severno od glavnog grada Severne Koreje, Pjongjanga, i primarna je ustanova za istraživanje nuklearnih procesa, u kojoj se pravio materijal za sve dosadašnje testove.

U slučaju američkog napada na Jongbjon, tvrdi Čeong, Severna Koreja bi reagovala nuklearnim napadom na južnokorejske nuklearne reaktore, ili čak bacanjem nuklearne bombe na glavni grad, Seul, u kojem živi skoro 26 miliona ljudi.

- Kina bi se sigurno usprotivila američkom napadu na Severnu Koreju, ali bi se uzdržala od učešća u vojnom sukobu, sve dok opstaje režim Kim Džong-una, tako da ne bi morala da ulazi u konflikt sa SAD. Japan će podržati napad Amerike na Severnu Koreju, jer mu je potrebna američka pomoć za jačanje svoje carske vojske - kaže Čeong.

(Espreso.co.rs/PrisonPlanet)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.