TVITERU OPET TUŽBA ZA VRATOM: Dovedeni u vezu sa SLUČAJEM NESTANKA OSOBE, šta se dešava?
Ilon Mask, Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE / POOL

tužba protiv tvitera

TVITERU OPET TUŽBA ZA VRATOM: Dovedeni u vezu sa SLUČAJEM NESTANKA OSOBE, šta se dešava?

Novu tužbu protiv Tvitera pokrenula je Aredž al-Sadhan, sestra saudijskog humanitarnog radnika

Objavljeno:

Društvena platforma "X" (Tviter) optužena je u revidiranoj građanskoj tužbi SAD da je pomogla Saudijskoj Arabiji da izvrši teške povrede ljudskih prava svojih korisnika, uključujući otkrivanje poverljivih korisničkih podataka na zahtev saudijskih vlasti u mnogo većem broju nego što je to činila za SAD, Britaniju ili Kanadu.

Tužbu je prošlog maja protiv platforme "X" (Tviter) pokrenula Aredž al-Sadhan, sestra saudijskog humanitarnog radnika koji je nestao, a potom osuđen na 20 godina zatvora, preneo je britanski list "Gardijan".

Tužba je usredsređena na događaje u vezi sa infiltracijom tri saudijska agenta u kalifornijsku kompaniju, od kojih su se dvojica predstavljala kao zaposleni na "Tviteru" 2014. i 2015. godine, što je na kraju dovelo do hapšenja Al Sadhanovog brata Abdulrahmana i otkrivanja identiteta hiljade anonimnih korisnika "Tvitera", od kojih su neki kasnije navodno privedeni i mučeni.

Saudijska Arabija
Saudijska Arabijafoto: Profimedia

Advokati Al-Sadhana dodali su prošle nedelje nove navode o tome kako je Tviter, pod vođstvom tadašnjeg izvršnog direktora Džeka Dorsija, namerno ignorisao ili znao za kampanju saudijske vlade da privuče kritičare, ali je iz finansijskih razloga i napora da održi bliske veze sa saudijskom vladom, glavnim investitorom u kompaniju, pružio pomoć Saudijskoj Arabiji.

U novoj tužbi se navodi da je platforma X prvobitno viđena kao ključno sredstvo za demokratske pokrete tokom arapskog proleća i da je stoga je postao izvor zabrinutosti za saudijsku vladu već 2013. godine.

Hjuman rajts voč nedavno je kritikovao saudijski sud jer je osudio čoveka na smrt isključivo na osnovu njegovih aktivnosti na Tviteru i Jutjubu, nazvavši to eskalacijom vladinog gušenja slobode izražavanja. Platforma "X" se do sada nije oglašavala na upite medija o ovom pitanju.

Bonus video:

03:20

NATAŠA BEKVALAC DALA HIT OBJAŠNJENJE ZAŠTO NEMA TVITER

(Espreso/ 24sedam/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.