POČINJE LUNARNA NOĆ: Čuveni indijski rover završio šetnju po Mesecu, evo šta SLEDI (FOTO)
Indijski rover, Foto: Printscreen/Youtube/ ISRO Official

svemirska ekspedicija

POČINJE LUNARNA NOĆ: Čuveni indijski rover završio šetnju po Mesecu, evo šta SLEDI (FOTO)

Pragjan je ispunio svoje zadatke, parkiran je i sada odmara do 22. septembra, saopštila je ISRO

Objavljeno:

Indijski rover Pragjan završio je svoju šetnju po lunarnoj površini i sada će odmarati dve nedelje, saopštila je Indijska svemirska istraživačka organizacija (ISRO). Pauzu će imati i modul za sletanje Vikram, prvi indijski modul koji se bezbedno spustio na Mesec i prvi koji je stigao do oblasti južnog pola, javio je NPR.

- Rover je ispunio svoje zadatke. Sada je bezbedno parkiran i „spava“. Instrumenti APXS i LIBS su isključeni. Podaci iz njih se šalju na Zemlju pomoću modula za sletanje. Trenutno, baterija je potpuno napunjena. Solarni paneli su orijentisani tako da prime svetlo čim sunce izađe 22. septembra 2023. Risiver je uključen. Nadamo se uspešnom buđenju za novi set zadataka. Ako se to ne desi, rovre će ostati tamo zauvek kao indijski lunarni ambasador – navodi se u postu ISRO na platformi Iks (nekadašnji Tviter).

Slično saopštenje usledilo je nešto kasnije i za Vikram.

- Modul za sletanje Vikram započeće fazu „spavanja“ danas. Pre toga, eksperimenti koje su izveli instrumenti ChaSTE, RAMBHA-LP i ILSA izvedene su na novoj lokaciji. Podaci su prikupljeni na zemlji. Instrumenti su sada isključeni, ali su risiveri i dalje upaljeni. Vikram će „spavati“ kada ostane bez solarne enerije u bateriji. Nadamo se da će se probuditi oko 22. septembra 2023. godine – poručili su iz ISRO na platformi Iks.

Kada su poslati na Mesec u okviru istorijske indijske misije Čandrajan-3, od modula i rovera se očekivalo da rade samo tokom jednog lunarnog dana, što je oko 14 dana na Zemlji. Novine Indian Express objavile su da elektronika na modulu i roveru nije dizajnirana da izdrži ekstremno niske temperature, koje će tokom lunarne noći dostići minus 120 stepeni.

- Tehnologija koja omogućuje da elektronska strujna kola i kompomente rade na ekstremno niskim temperaturama jednostavno ne postoji u Indiji – rekao je za taj list Palava Bagla, naučni pisac i autor knjige o indijskom istraživanju svemira.

Indija je tek četvrta zemlja koja je uspešno spustila letelicu na Mesec, posle SSSR, SAD i Kine, ali i prva zemlja koja je to uspela u oblasti lunarnog južnog pola.

Bonus video:

00:33

Romantičan svemir iz objektiva svemirskog broda

(Espreso/Telegraf Nauka/NPR)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.