ZEBELEŽEN TRENUTAK OD KOG ZASTAJE DAH: Velika bela AJKULA se ustremila na PLEN, kajakaš umalo da STRADA (VIDEO)
Ajkula, Foto: Printscreen/Dailly Mall

da se naježiš!

ZEBELEŽEN TRENUTAK OD KOG ZASTAJE DAH: Velika bela AJKULA se ustremila na PLEN, kajakaš umalo da STRADA (VIDEO)

Greg Poter je sedeo u svom kajaku i divio se prirodi iz daljine dok je posmatrao mladu veliku belu ajkulu kako pokuša da uhvati foku kod istočnog rta Novog Zelanda

Objavljeno:

Kamere su zabeležile trenutak od kog zastaje dah - ajkula se zaleće u kajakaša lovi foku i skoro prevrće plovilo na kom se nalazi.

Greg Poter je sedeo u svom kajaku i divio se prirodi iz daljine dok je posmatrao mladu veliku belu ajkulu kako pokuša da uhvati foku kod istočnog rta Novog Zelanda.

Ali dok je mlada ajkula pokušavala da uhvati plen u svoje čeljusti, spektakl se približio malo previše, zamalo da je i samog kajakaša uvalio u akciju.

Ajkula je dva puta udarala u dno Gregovog kajaka, zamalo da je prevrnula plovilo pri drugom pokušaju.

Udarac je umalo srušio Grega u vodu, potencijalno ga ostavivši na milost i nemilost ajkuli.

Greg je prvo pretpostavio da je u pitanju bilo jato ribe tune koje ga prati. Međutim, brzo je shvatio da je to mlada ajkula koja juri foku. Prestao je da vrti pedale oko 200 metara i snimio je neverovatne scene koje je postavio na svoje kanale društvenih medija GP Fishing Adventures.

„Imam veliku belu ajkulu koja juri foku ovde. To je nestvarno“, rekao je.

Greg je tada doneo brzu odluku da pritisne pedale dok su foka i ajkula počele da kruže oko njega – ali bilo je prekasno. Rekao je da misli da je foka možda koristila njegov kajak kao zaklon od predatora, zbog čega je ajkula skočila blizu njega i dvaput udarila u čamac.

Drugi udarac je umalo izbacio Grega iz kajaka i pravo u vodu, još bliže čeljusti ajkule. Ali iskusni kajakaš je uspeo da povrati ravnotežu i nastavi brzi izlazak iz opasne zone.

On je za Nju Ziland Herald rekao da mu je to iskustvo „oduzelo dah“ i da je bio u stanju da ostane prilično miran uprkos tome što mu je ajkula u jednom trenutku bila na dohvat ruke.

Međutim, avanturista je rekao da ga potencijalne posledice onoga što je moglo da se desi da nije održao ravnotežu još uvek plaše.

„Da je uspeo da me izvuče iz kajaka, to bi mogao biti prilično katastrofalan kraj“, rekao je.

Bonus video:

00:57

Ajkula Pesikan u Crnoj Gori 1

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.