Ekonomske i trgovinske veze temelj odnosa Kine i Velike Britanije
Kleverli i Han, Foto: Kineska medijska grupa

kina

Ekonomske i trgovinske veze temelj odnosa Kine i Velike Britanije

Han je rekao da su Kina i Velika Britanija uspostavile diplomatske odnose na ambasadorskom nivou više od pola veka

Objavljeno:

Ekonomska i trgovinska saradnja je temelj zdravog i stabilnog razvoja odnosa Kine i Velike Britanije, izjavio je u sredu potpredsednik Kine Han Dženg.

Han je to izjavio prilikom sastanka sa Džejmsom Kleverliom, državnim sekretarom za spoljne, komonveltske i razvojne poslove Velike Britanije, u Pekingu.

Han je rekao da su Kina i Velika Britanija uspostavile diplomatske odnose na ambasadorskom nivou više od pola veka i da su postigle pozitivne rezultate u praktičnoj saradnji na raznim poljima.

„Suočene sa rizicima i izazovima trenutne međunarodne situacije, dve strane, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN i velikih ekonomija u svetu, treba da podrže duh međusobnog poštovanja i pobedničke saradnje, izađu u susret međusobnim suštinskim interesima i velikim zabrinutostima, održe komunikaciju u međunarodnim i regionalnim poslovima i zajednički promovišu svetski mir i razvoj“, kazao je.

Han je istakao da bi dve vlade trebalo da stvore čvrsto poslovno okruženje i aktivno istraže nove tačke daljeg napretka saradnje.

Uprkos tome što je Kina važna zemlja sa globalnim uticajem i igra sve važniju ulogu u međunarodnom upravljanju, Kleverli je rekao da Velika Britanija ceni važan doprinos Kine svetskoj ekonomiji i smanjenju siromaštva.

„Velika Britanija je voljna da ojača razmenu na visokom nivou i stratešku komunikaciju sa Kinom kako bi izgradila konsenzus i produbila saradnju“, rekao je Kleverli.

Bonus video:

01:49

U Ningbou se otvara treći sajam Kina-CEEC

(Espreso/ Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.