TRAMP ODOBRIO: Crna Gora ide u NATO!
Foto: Reuters

važna odluka

TRAMP ODOBRIO: Crna Gora ide u NATO!

Nakon što je predsednik stavio potpis na ratifikovani protokol o širenju saveza, ostaje da proceduru verifikacije okončaju još Holandija i Španija
Objavljeno:

Predsednik Donald Tramp potpisao je Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, čime je okončana procedura njegove ratifikacije u Sjedinjenim Državama, prenosi Glas Amerike.

Bela kuća još nije zvanično objavila saopštenje o potpisivanju protokola.

Američki Senat prethodno je ratifikovao protokol ogromnom većinom glasova senatora iz obe stranke - 97 se izjasnilo za, dok su samo dvojica senatora, Rend Pol i Majk Li, bili protiv.

Tramp preti i Kim Džong Unu: Kina rasporedila 150.000 vojnika na granicu sa Severnom Korejom!

Senatori su posle davanja zelenog svetla za članstvo Crne Gore u NATO-u ocenili da će to ojačati Alijansu i istovremeno osnažiti demokratiju i nezavisnost Crne Gore.

Takođe su naveli da crnogorsko članstvo osnažiti američku nacionalnu bezbednost i poslati snažnu poruku Rusiji "koja pokušava da okupira susede i menja međunarodni poredak".

Nakon što je predsednik stavio potpis na ratifikovani protokol o širenju saveza, ostaje da proceduru verifikacije okončaju još Holandija i Španija.

Crnogorski zvaničnici očekuju da Crna Gora bude punopravna članica NATO-a već na samitu krajem maja u Briselu, prenosi Glas Amerike.

foto: AP

Podsetimo, ratifikacija sporazuma o ulasku CG u NATO bila je nekoliko puta odlagana u američkom senatu, pre svega jer su se takvoj odluci protivio senator iz Kentakija Rand Pol, kao i njegov kolega iz Jute Majk Li.

Ipak, rezolucija o članstvu Crne Gore usvojena je ogromnom većinom glasova senatora iz obe stranke 97 se izjasnilo "za", dok su samo pomenuta dvojica senatora bili protiv.

Američki državni sekretar Reks Tilerson uputio je nedavno pismo čelnicima Senata u kojem je poručio da je članstvo Crne Gore u NATO-u u interesu SAD.

foto: Fonetap

Tilerson je poručio Senatu da bi ova tema trebalo da prođe ratifikaciju pre samita NATO 25. maja u Briselu, dodavši da su SAD jedna od poslednjih članica Alijanse koja je Podgorici dala "odobrenje parlamenta".

On je u pismu lideru republikanske većine u Senatu Miču Mekonelu napisao da bi učešće Crne Gore na samitu u maju kao pune članice, ne kao posmatrača, poslalo snažan signal da nijedna treća strana nema moć veta na odluke Alijanse.

Prema njegovim rečima, članstvo Crne Gore pružilo bi NATO-u granicu duž Jadranskog mora.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.