U GRČKOJ IZGORELA POVRŠINA VEĆA OD NJUJORKA, A NAJGORE TEK SLEDI: Balkanska zemlja u PAKLU, strahuje se od JEDNOG!
Požari u Grčkoj, Foto: EPA-EFE DAMIANIDIS LEFTERIS, EPA-EFE VASILIS PSOMAS, EPA-EFE GIOTA LOTSARI, EPA-EFE IKONOMOU VASSILIS

EKOLOŠKA KATASTROFA

U GRČKOJ IZGORELA POVRŠINA VEĆA OD NJUJORKA, A NAJGORE TEK SLEDI: Balkanska zemlja u PAKLU, strahuje se od JEDNOG!

Satelitski snimci naglašavaju obim razaranja u oblasti gde su nekada bujni borovi svedeni na pocrnelu, skeletnu koru

Objavljeno:

Požar koji gori na severoistoku Grčke 12 dana uništio je područje veće od grada Njujorka, saopštila je u utorak Služba za klimatske promene Kopernikus koju podržava Evropska unija, dok su se vatrogasci iz pet zemalja borili da obuzdaju plamen.

Podstaknut olujnim vetrom i vrućim vremenom, požar koji je počeo u blizini grada Aleksandrupolisa brzo se proširio širom regiona Evrosa, ubivši najmanje 20 ljudi prošle nedelje u najsmrtonosnijem požaru u Evropi ovog leta. Vatrena stihija je pretvorila bujno zelenilo u spaljenu zemlju i uništila domove i sredstva za život.

U objavi na društvenoj medijskoj platformi X, ranije poznatoj kao Tviter, Služba za hitne slučajeve Kopernikus saopštila je da je požar opustošio najmanje 808,7 kvadratnih kilometara. Njujork zauzima 778,2 kvadratnih kilometara, prenosi Rojters.

Kopernik je prošle nedelje rekao da je požar bio najveći na evropskom tlu poslednjih godina, a vlasti su saopštile da je požar i dalje veoma opasan. Vatrogasna brigada saopštila je da se protiv požara bore avioni i stotine vatrogasaca na terenu, uključujući Albaniju, Srbiju, Slovačku i Češku.

„Pokušavamo da odbranimo ostatak oblasti pre nego što dođe do prve linije vatre“, rekao je Jirži Nemčik, komandant češkog tima.

„Razvoj požara je veoma dinamičan tako da je veoma opasan“, dodao je.

1 / 16 Foto: EPA/VASILIS PSOMAS

Satelitski snimci naglašavaju obim razaranja u oblasti gde su nekada bujni borovi svedeni na pocrnelu, skeletnu koru.

Panagiota Maragou, šef odeljenja za očuvanje u grčkom odeljenju Svetskog fonda za divlje životinje (VVF), rekla je da je izgubljeno najmanje 30 odsto Nacionalnog parka šume Dadija-Lefkimi-Sufli.

Zbog svog visokog biodiverziteta, nacionalni park je bio „jedno od najvažnijih zaštićenih područja u Grčkoj, a takođe i u Evropi, možda i na međunarodnom nivou“, rekla je ona.

Premijer Kirijakos Micotakis predsedavao je u utorak sastankom o požarima koji su poharali Grčku, dotičući se, između ostalog, preventivnih mera, navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

Kirijakos Micotakis
Kirijakos Micotakisfoto: Profimedia

Ekolozi već dugo optužuju Grčku da troši više sredstava na gašenje požara nego na prevenciju.

„Videli smo u slučaju Dadije i u slučaju požara Evros uopšte… jednog od najvećih požara u Evropi, da sistem koji se oslanja isključivo na suzbijanje požara ne funkcioniše“, rekao je Maragu.

Letnji požari su uobičajeni u Grčkoj, ali vlada kaže da su ekstremni vremenski uslovi koje naučnici povezuju sa klimatskim promenama pogoršali ove godine. Najsmrtonosniji požar u Grčkoj u istoriji ubio je 104 osobe izvan Atine 2018. godine.

Veruje se da su svi osim jednog poginuli u požaru na Evrosu bili iregularni migranti koji su prešli iz Turske, izbegavajući policiju u šumi.

Vlasti strahuju da bi se moglo naći još tela kada se vatra ugasi, pošto je Evros popularan prelaz u EU za hiljade migranata i izbeglica svake godine.

Požari su podstakli antiimigrantsko raspoloženje u regionu, navodi grčka mreža za snimanje rasističkog nasilja.

Bonus video:

03:50

TURISTI SU EVAKUISANI TRAJEKTOM, NA MORU SU ČEKALI DA POŽAR PROĐE! Vlaho otkrio šta učiniti ako se nađete u području požara

(Espreso/ Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.