ZNA SE KO JE UKLJUČIO PUMPE KADA SE MALI STEFAN UDAVIO! Novi detalji u vezi sa TRAGEDIJOM na bazenu,postoji SNIMAK?
Bazen, Foto: RINA

tragedija

ZNA SE KO JE UKLJUČIO PUMPE KADA SE MALI STEFAN UDAVIO! Novi detalji u vezi sa TRAGEDIJOM na bazenu,postoji SNIMAK?

Novi detalji u vezi sa smrti malog dečaka Stefana na bazenu

Objavljeno:

I dalje traje istraga tragične pogibije osmogodišnjeg Stefana Bakaneva, koji je stradao 17. avgusta u banji u blizini Rima, kada su ga pumpe za čišćenje bazena uvukle u odvod.

Tužilaštvo vodi istragu protiv četiri osobe, odnosno dva menadžera kompleksa i dvojice spasilaca, a još nisu objavljeni svi detalji.

Ono što je do sada poznato jeste da su inspektori pregledali snimke sigurnosnih kamera iz banje, međutim, snimci nisu bili od pomoći. Kako navode italijanski mediji, jedna kamera je previše udaljena od samog bazena, zbog zaštite privatnosti kupača, dok druga nije bila u funkciji nedeljama, jer je oštećena prilikom provale u kompleks. Samim tim sa snimaka nije bilo moguće jasno videti kako se tragedija odigrala.

Do sada je ustanovljeno da na odvodu promera 40 centimetara, u koji su pumpe usisale dečaka, nije postojala sigurnosna rešetka, a istražuje se da li je namerno uklonjena, ili uopšte nije ni postojala.

Bazen
Bazenfoto: Mary Salen / Panthermedia / Profimedia

Naime, banjski kompleks u kojem se dogodila tragedija dobio je sve dozvole za izgradnju 1979. godine, a otvoren je 1984. Prema građevisnkim nacrtima, nije bilo predviđeno da na odvodu u bazenu stoji rešetka. Tada, navode mediji, to po zakonu nije ni bilo obavezno. Međutim, sada se istražuje da li su se u međuvremenu menjali propisi, te da li su vlasnici bili u obavezi da rešetku naknadno stave na odvod.

Spasioci koji se sumnjiče za ubistvo iz nehata navodno su prilikom saslušanja rekli da rešetka nikad i nije postojala. Pojedini mediji su pisali, pozivajući se na neimenovane izvore, da rešetka namerno nije postavljena kako bi se bazen brže praznio prilikom čišćenja. Naime, banjski bazeni su većinu dana u nedelji bili otvoreni do 18.30 časova za posetioce, a bazene je trebalo očistiti do 20 časova, jer vlasnik nije želeo da plaća radnicima prekovremeno. Da je postojala rešetka na odvodu, bazen ne bi ni mogao da bude ispražnjen pre 20.30 časova. Ove tvrdnje nisu zvanično potvrđene.

"Moj klijent, odnosno jedan od dvojice spasilaca koji su tog dana bili na smeni otvorili su odvod, a po naređenju pretpostavljenih", rekao je advokat Alesandro Palombi.

Bazen
Bazenfoto: Profimedia

Kako je naveo, njegov klijent u tom trenutku nije bio sam, već je trebalo da budu tu još dvojica kolega, koji je trebalo da budu oko bazena. Međutim, kobnog dana jedan nije došao na smenu. I dalje nije ustanovljeno da li je Stefan ostao u bazenu nakon što je išlo saopštenje na razglasu da se bazen zatvara, ili je dečak izašao, pa ponovo upao u vodu.

Podsetimo, obdukcija je pokazala da se mališan utopio, a po svemu sudeći bio je živ minutima nakon što su ga pumpe usisale u odvod sve do grudi. Stefana je pritisak povukao na dno i usisao u cev širine oko 40 centimetara. Mališanu su prvo usisane noge, a potom je uvučen u cev gotovo do pazuha.

Njegova mlađa sestra Mia videla je da nestaje pod vodom i alarmirala je roditelje. Otac Anton odmah je uskočio u bazen, ali kako je banjska voda mutna, nije odmah uspeo da vidi gde mu je dete.

Bazen
Bazenfoto: Profimedia

Kada ga je konačno ugledao, nesrećni čovek je zaronio i bezuspešno pokušavao da sina izbavi.

"Voda je bila mutna, ništa nisam mogao da vidim. Vukao sam ga za rukice, ali nisam mogao da ga iščupam...", rekao je neutešni otac.

Stefana je pokušalo da spasi nekoliko ljudi, koji su neprekidno zaranjali nadajući se da će uspeti da ga izvuku. Nažalost, telo dečaka izvučeno je posle više od sat vremena, a tek nakon što su vatrogasci sa spoljne strane bazena razmontirali cev u kojoj se dete zaglavilo.

Mališan je sahranjen prošle sedmice, a opelo je održano u crkvi Svetog arhangela Mihaila u Katel Madami kraj Rima.

Bonus video:

03:25

DEČAK JE BIO OPOMENUT DA NE SKAČE U PLITAK BAZEN Oglasili se iz uprave SC Čair nakon teškog povređivanja tinejdžera

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.