ODRŽAN FORUM U BEOGRADU: "Inicijativa ‘Pojas i put’: Presek prvih 10 godina“
Foto: Kineska medijska grupa

kina

ODRŽAN FORUM U BEOGRADU: "Inicijativa ‘Pojas i put’: Presek prvih 10 godina“

Uvodnu reč dao je prof dr Branislav Đorđević, direktor Instituta za međunarodnu politiku i privredu

Objavljeno:

U Beogradu je 28. avgusta održan forum povodom desetogodišnjice Inicijative “Pojas i put”. Na forumu su govorili relevantni govornici koji se bave analizom ekonomskog i kulturnog uticaja ove inicijative kako u Srbiji, tako i u svetu.

Uvodnu reč dao je prof dr Branislav Đorđević, direktor Instituta za međunarodnu politiku i privredu. On je rekao da je sumiranje rezultata desetogodišnjice postojanja inicijative “Pojas i put” samo po sebi velika stvar.

“Današnji skup nam dolazi kao šlagvort za naučnu konferenciju koja će biti održana 9. novmbra u okviru razgovora o Kini na kojoj će biti ugledni gosti iz Kine”, naveo je Đorđević.

On je podsetio da je ambasadorka Čen Bo imenovana u Kini za predsednika Instituta za međunarodne studije Ministarstva spoljnih poslova.

Dr Ivona Lađevac, zamenica direktora Instituta za međunarodnu politiku i privredu rekla je da je tema o rezultatima nakon pokretanja inicijative koja se smatra da će trajati mnogo duže od ovih deset godina, veoma važna.

“O uspesima sprovođenja inicijative u Srbiji koji su realizovani do sada imaćemo prilike da vidimo jedan dokumentarni film koji je snimala China online. Obilazili smo sve bitne projekte i planirano je da taj dokumentarni film bude emitovan u vreme foruma. Naš institut je među prvima otvorio centar za izučavanje ‘Pojasa i puta’. Mi ćemo u oktobru imati posetu jedne visoke delegacije”, najavila je Lađevac.

Govoreći o samoj inicijativi “Pojas i put”, navela je da se može povući paralela koje je značajna i za BRIKS.

“Ta forma sa mulltilateralnom saradnjom nastala je od rastućih ekonomija sveta, koje su imale potrebu da se odupru pritiscima institucija kojima rukovode zapadne zemlje, kao što su Svetska banka i Međunarodni monetarni fond. Ova inicijativa je bila otvorena za sve,” rekla je Dr Ivona Lađevac.

Dr Katarina Zakić, načelnica Centra za studije “Pojasa i puta”, govorila je o značajnim podacima koje prate inicijativu “Pojas i put”. “Neki od rezultata inicijative su 420.000 novih radnih mesta širom sveta. Skoro 40 miliona svetskih stanovnika više nije u siromaštvu zahvaljujući ovoj inicijativi”.

Kada je reč o trgovini promet se za vreme postojanja inicijative “Pojas i put” udvostručio. Prema kineskom ministrastvu trgovine prosečna stopa rasta trgovine u periodu od 2013. do 2022. godine je iznosila osam odsto.

Jedna od analiza Svetske banke pokazuje da inicijativa “Pojas i put” može da poveća trgovinske tokove svih 150 zemalja učesnica za oko četiri odsto kao i da smanji troškove globalne trgovine za 1,1 odsto.

“Takođe, bitan je i podatak da će inicijativa ‘Pojas i Put’ povećati svetski bruto društveni proizvod za 7,1 bilion dolara godišnje ako se nastavi do 2040. godine”, rekla je dr Katarina Zakić, načelnica Centra za studije “Pojasa i puta”.

Putem video linka na forumu je govorila i Vang Tingting, novinarka Kineske medijske grupe. “Kao važna mera Kine da proširi svoje otvaranje, Inicijativa je otvorila novo poglavlje u kineskom i globalnom ekonomskom razvoju, i postala najveća platforma međunarodne saradnje na svetu i najpopularnije međunarodno javno dobro,” rekla je ona.

“Inicijativa ‘Pojas i put’ stvorila je pouzdan ‘krug prijatelja’. Zahvaljujući ovoj inicijativi pojačano je globalno povezivanje, jer se kineski infrastrukturni projekti prostiru širom sveta. Pored toga, ta inicijativa je pomogla u rešavanju zajedničkih problema sa kojima se suočava čovečanstvo, kao što su zeleni i nisko-ugljenični razvoj, zdravstvena saradnja i smanjenje siromaštva u globalnom okviru”, izjavila je Vang Tingting.

Dr Nenad Stekić, naučni saradnik IMPP-a, predstavio je temu “Globalni razvoj sa kineskim karakteristikama –perspektive Globalne razvojne inicijative”. On je naveo da postoje dve teze o odnosu inicijative “Pojas i put”, kao i “Globalne razvojne inicijative”. “Inicijativa na konkretnom planu dovela je do toga da je samo prošle godine preko 50 projekata realizovano na osnovu ove inicijative. Već su završeni neki projekti u okviru ove inicijative u raznim zemljama sveta, kao što su na primer Kuba, Džibuti, Jamajka, Etiopija, ali i u državama članicama ASEAN-a. Projekti se odnose na borbu protiv siromaštva, ublažavanje posledica pandemije korona virusa, kao i zelenog razvoja.

Na samitu BRIKS-a predsednik Si Đinping predstavio je Fond za finansiranje Globalne razvojne inicijative čime se desila neka vrsta institucionalizacije same inicijative i projekata. Za sada je taj iznos četiri milijarede dolara za ovu godinu.

“Sve članice BRIKS-a usvojile su ovu inicijativu i pružile joj podršku”, istakao je dr Nenad Stekić. Dr Aleksandar Mitić naučni saradnik IMPP-a, govorio je o tome kako uspeh “Pojasa i puta” daje vetar u leđa novim inicijativama.

“Kina je u svojoj istoriji ostvarivala značajan kako kulturni, tako i ekonomski i politički uticaj na svet više puta. Moć Kine zasniva se na 5.000 godina dugoj istoriji, i na političkoj ideologiji. Inicijativa ‘Pojas i put’ uprkos brojnim izazovima uspela je za 10 godina ne samo da ostvari odlične rezultate, već da utre put i novim inicijativama. Stvarajući mrežu jačanja multilateralne saradnje. Osim infrastrukturnih projekata koji menjaju mapu sveta, za uspeh je zaslužna i strateška komunikaciona vizija predsednika Si Đinpinga,” rekao je on.

“Rezultati ‘Pojasa i puta’ su omogućili da Globalna razvojna inicijativa, Globalna bezbednosna inicijativa i Globalna civilizacijska inicijativa u većem delu sveta budu dočekane pozitivno i da relativno dobiju širu podršku na multilateralnom planu”, dodao je Aleksandar Mitić.

Dr Danilo Babić, naučni saradnik IMPP-a, govorio je o Africi kao prirodni partner incijative “Pojas i put”. On je naglasio sistem zajedničke saradnje koja se zasniva na principu pravde i pravednosti.

“Najvažniji rezultati za 10 godina postojanja inicijative ‘Pojas i put’ u Africi, bili su infrastrukturni projekti. Čak 53 afričke zemlje učestvuju u ovoj inicijativi. Ti infrastrukturni projekti doprineli su neverovatnoj promeni u svakom segmentu ekonomskog razvoja velikog broja afričkih zemalja”.

(Espreso/Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.