KINA OKOVANA OBILNIM PADAVINAMA: Evakuisano više od 3000 LJUDI, a UŽASNO NEVREME im tek dolazi (VIDEO)
Kina, ilustracija, Foto: Printscreen/Twitter/evocentralnews

nevreme u svetu

KINA OKOVANA OBILNIM PADAVINAMA: Evakuisano više od 3000 LJUDI, a UŽASNO NEVREME im tek dolazi (VIDEO)

Snažno nevreme zahvatilo je delove Azije

Objavljeno:

Više od 3.000 ljudi evakuisano je u severozapadnoj kineskoj pokrajini Hunan tokom vikenda jer je obilna kiša padala u okruzima Sangdži, Šimen, Jongšun i u gradu Zangdžijeju, a kineski meteorolozi upozorili su danas nekoliko kineskih provincija da očekuju odrone tla i iznenadne poplave u sledeća dva dana, javlja Rojters.

Nevreme u Kini

Kina je zahvaćena kišama i poplavama koje traju već danima, nakon što su krajem jula oluje izazvane tajfunom Dokusri prouzrokovale rekordne padavine koje su pogodile Kinu u proteklih deset godina, a Peking je doživeo najveću kišu u 140 godina.

U okrugu Sangži zabeležena je najobilnija kiša ove godine, sa 256 milmetara po kvadratnom metru, a nacionalna televizija CCTV javlja da to najsnažnije padavine u Sangžiju od 1998. godine.

Kineska vlada pozvala je na dodatne mere opreza protiv poplava dok se tajfun Saola sada probija preko Južnog kineskog mora, a prognoze predviđaju da ćedo rkaja sedmice stići u pokrajinu Guangdong.

Kineski državni štab za kontrolu poplava i pomoć u slučaju suše i Ministarstvo upravljanja vanrednim situacijama upozorili su u videokonferenciji prošle subote da obilne padavine u mnogim krajevima zemlje mogu prouzrokovati geološke katastrofe, uključujući planinske bujice i poplave u nekim malim i srednjim rekama, javio je kineski People's Daily.

Tajfun Saola

Tajfun Saola pogodio je sever Filipina i kreće se ka južnoj obali Tajvana i dalje prema južnoj obali Kine a lokalne vlasti su izdale upozorenja. Zbog poplava je raseljeno više od 2.300 osoba, od kojih je većina potražila sklonište u vladinim centrima za evakuaciju, saopštili su danas zvaničnici za reagovanje na vanredne događaje na severu Filipina.

Meteorološke vlasti upozorile su na opasnost od daljih poplava i klizišta, posebno u planinskim predelima u kojima su proteklih dana padale obilne kiše.

Trajektima i teretnim brodovima zabranjeno je da napuštaju luke u nekim oblastima na severu Filipina.

Kineski lučki grad Sjamen, preko puta Tajvanskog moreuza, obustaviće trajektne usluge od sutra.

Očekuje se da će tajfun Saola dodatno oslabiti i veruje se da će u sredu pogoditi južni vrh Tajvana. Većina vremenskih prognoza navodi da će kasnije tokom nedelje tajfun poći ka Hong Kongu i južnoj Kini.

Bonus video:

00:48

Jako nevreme sa gradom pogodilo sever Crne Gore

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.