BRAT PREMINULA ALEKSANDRE OČAJAN: Evo šta je rekao o lekarima, njegove reči KIDAJU DUŠU
Foto: Printscreen/Facebook/Alexandra Ivanov

TRAGEDIJA

BRAT PREMINULA ALEKSANDRE OČAJAN: Evo šta je rekao o lekarima, njegove reči KIDAJU DUŠU

Aleksandra je primljena u bolnicu u četvrtak 17. avgusta oko 23.30, sa jakim bolovima u trbuhu i leđima i krvarenjem

Objavljeno:

Vlada Miron, brat Aleksandre Ivanove (25), koja je preminula na Ginekološko-akušerskoj klinici u Botošanima 18. avgusta, kaže da ne može da veruje da su lekari dopustili da njegova sestra, koja je bila u 4. mesecu trudnoće, satima moli za pomoć, iako su znali da je bebi stalo srce.

Aleksandra je primljena u bolnicu u četvrtak 17. avgusta oko 23.30, sa jakim bolovima u trbuhu i leđima i krvarenjem. Nakon što je smeštena na odeljenje, uprkos brojim pozivima lekarima, nju niko nije obišao sedam sati. Pronašli su je ujutru nešto posle 7 časova bez znakova života, a krv joj je curila iz nosa i usta.

Iako su lekari pokušali da je reanimiraju gotovo 40 minuta, za mladu Aleksandru, koja je kod kuće ostavila supruga i troje male dece, nije bilo spasa. Umrla je od zastoja rada srca i embolije pluća, izazvane infekcijom usled smrti ploda.

"To je horor film, da ih tako bude briga. Mogu da kažem da je ovo zločin, nesvakidašnji zločin. Da sam znao, možda bih uspeo da uradim nešto. Ujutru rano sam od majke saznao da je pred ponoć primljena u bolnicu. Posle nekih 10 minuta mama me je ponovo zvala da mi kaže da naše Aleksandre više nema", rekao je Vlada za rumunske medije.

On ističe da ovo nije prvi put da je Aleksandra otišla u GAK Botošani. Ističe da se u toj bolnici porodila tri puta i da ju je svaki put porađao isti doktor.

1 / 2 Foto: Facebook/Alexandra Ivanov

"Doktor koji radi u toj bolnici i dežurni lekar koji nije hteo prstom da mrdne su krivi. Toliko poruka je poslala, toliko puta je zvala. Mogao je da se javi i kaže 'šta me uznemiravaš ovako kasno' i da prekine vezu...", priča Vlada u suzama.

On je rekao da će porodica tužiti bolnicu nakon što su izgubili Aleksandru.

"Njihovo je da spasavaju živote, ne da ubijaju ljude. Kad odeš u bolnicu, odeš da bi ti bilo bolje, a oni su njoj dali običnu infuziju", rekao je ogorčeni brat.

Prvi rezultati istrage pokazuju da je prijem u bolnicu bio u četvrtak u 23.30. Ubrzo je ustanovljeno da je Aleksandri, koja je bila u 13. nedelji trudnoće, povišen krvni pritisak, da je anemična, a na ultrazvuku je utvrđeno da je prestalo da kuca srce njene bebe.

U kartonu stoji da su joj u 00.45 časova dali lek za smirenje i da su je nakačili na infuziju. Do 7.35 niko se nije posvetio Aleksandri, iako je preklinjala i molila da urade kiretažu jer je trpela nesnosne bolove.

„U periodu od 23.30 do 00.45, pacijentkinja je podvrgnuta kliničkim i parakliničkim pregledima i simptomatskom lečenju. U 00.53 su završene laboratorijske analize, koje su bile na raspolaganju dežurnom lekaru. U vremenskom intervalu 00.45 - 07.35 u listu nisu evidentirani uviđaji, terapijske intervencije i manevri zbrinjavanja. U 07.35 evidentirano je naglo pogoršanje opšteg stanja i pacijent je prebačen na intenzivnu negu, gde su bezuspešno vršeni manevri reanimacije u trajanju od 40 minuta. U 8.20 časova proglašena je smrt“, navodi se u saopštenju komisije koja je sprovela istragu o slučaju.

Podsetimo, Aleksandra se tokom čitave noći dopisivala sa suprugom i majkom, a više puta je bezuspešno pokušavala da stupi u kontakt sa lekarom koji joj je vodio trudnoću, a koji nije bio na smeni.

"Došla sam sa teškim bolovima i krvarenjem. Nažalost, beba je prestala da se razvija. Kažite mi, ima li šanse da noćas bude gotovo sve? Ne mogu više da trpim bolove. Boli kao da se porađam, molim vas, pomozite mi", pisala je Aleksandra lekaru koji joj nije odgovarao na poruke.

Tokom noći je više puta u agoniji molila i dežurnog lekara da uradi kiretažu, ali je on to odbio.

Prilikom istrage slučaja tvrdio je da nije bilo potrebe za hitnom kiretažom.

"Nije bilo potrebno da to radimo tokom noći. Krvarenje nije bilo jako, cerviks je bio zatvoren, nije bilo znakova pobačaja", tvrdio je dežurni lekar prilikom davanja iskaza.

Ministar zdravlja Rumunije Aleksandru Rafila rekao je ranije da su lekari Aleksandru morali da operišu iste noći.

"Prava odluka bi bila da se to odmah uradilo, a ne da se čeka jutro da se vidi šta će da se dogodi", rekao je ministar i dodao da se i sam uverio da je u bolnici, gde se tragedija dogodila, "manir da dežurni lekari spavaju umesto da brinu o pacijentima".

Bonus video:

05:50

PLANIRAO JE UBISTVO JER MU SE SVE TALOŽILO! Petričković o jezivom trosturkom ubici iz Gradačca: INICIJALNA KAPISLA JE PRORADILA

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.