GASTARBAJTERI, OBRATITE PAŽNJU! NEMAČKA IMA NOVI ZAKON: Lakše dobijanje DRŽAVLJANSTVA, ali postoji JEDNA CAKA
Nemački pasoš, Foto: Michael Bihlmayer / imago stock&people / Profimedia

napredak?

GASTARBAJTERI, OBRATITE PAŽNJU! NEMAČKA IMA NOVI ZAKON: Lakše dobijanje DRŽAVLJANSTVA, ali postoji JEDNA CAKA

Dobijanje nemačkog državljanstva ubuduće će biti moguće nakon pet godina, umesto kao do sada osam

Objavljeno: 18:36h

Savezna vlada je u sredu, 23. avgusta, usvojila nacrt zakona prema kojem će dobijanje nemačkog državljanstva ubuduće biti moguće nakon pet godina, umesto kao do sada osam. Taj se rok čak skraćuje na tri godine kod osoba s posebnim integracijskim dostignućima i dobrim poznavanjem nemačkog jezika.

I dalje ostaje uslov za dobijanje državljanstva da osoba sama osigurava sredstva za život, dakle da ne živi od socijalnih davanja. Time bi novi zakon o državljanstvu bio stroži nego ovaj važeći. Do sada je postojao izuzetak za sve one koji "ne zavise o državnoj pomoći svojom krivicom". Recimo, ako ne može da nađe posao zbog invaliditeta.

Sada bi ta odredba treblo da bude ukinuta i umesto toga se navode konkretni izuzeci. Na primer, takozvani gastarbajteri koji su došli na rad u Saveznu Republiku Nemačku u razdoblju od 1950-ih do 1970-ih, kao i za takozvane radnike po ugovoru koji su došli u DDR do 1990. Takođe bi trebalo da postoji izuzetak za roditelje koji žive sa svojim detetom i još jednim roditeljem koji radi puno radno vreme, piše Deutsche Welle.

Nemačka
Nemačkafoto: Profimedia

Ali tim izuzecima nisu obuhvaćeni samohrani roditelji koji ne mogu da rade ili rade samo pola radnog vremena radi čuvanja dece ili brige o članovima porodice kojima je potrebna nega, osobe s invaliditetom te pripravnici i studenti. Nacrt zakona izričito navodi ovaj problem u obrazloženju i ističe da se te osobe mogu primiti u državljanstvo "ako su učinile sve što je objektivno bilo moguće i subjektivno razumno da si trajno osiguraju egzistenciju".

Novim bi zakonom takođe bilo omogućeno posedovanje više državljanstava. U praksi je već danas dvojno ili višestruko državljanstvo pravilo, a ne izuzetak. Tako je stopa novih državljana s više pasoša 2022. godine iznosila 74 odsto. To je posledica brojnih izuzetaka, na primer za sve državljane članica EU i Švajcarske - ili ako odricanje od državljanstva nije moguće ili je moguće samo pod posebno teškim uslovima. Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, prošle godine je 99,9 odsto Sirijaca zadržalo sirijsko državljanstvo.

Nemačka
Nemačkafoto: Profimedia

Takođe bi bilo jednostavnije dokazati poznavanje nemačkog jezika. Za pripadnike gastarbajterske generacije trebalo bi biti dovoljno da mogu bez problema komunicirati u svakodnevnom životu. Savezna vlada tim reformama želi strancima koji stalno žive u Nemačkoj dati "bitno atraktivniju ponudu" za sticanje nemačkog državljanstva nego do sada. Ona se nada da će to podstaći "bržu integraciju".

O ovom predlogu zakona još mora da odluči nemački parlament.

Bonus video:

02:52

DEJAN VUK STANKOVIĆ O SLUČAJU BATIĆI

(Espreso/ MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.