SNIMLJENO PRELEPO JATO KITOVA NA JADRANU: Prizor ostavlja bez daha, ali su stručnjaci izdali UPOZORENJE
Kitovi, Foto: Profimedia

morske životinje

SNIMLJENO PRELEPO JATO KITOVA NA JADRANU: Prizor ostavlja bez daha, ali su stručnjaci izdali UPOZORENJE

U pitanju je ugrožena vrsta kitova

Objavljeno:

Nakon više dojava građana došla je i službena potvrda: u moru kod Korčule nalazi se najmanje pet jedinki zubatih kitova, ulješura, koji su u ovom delu Jadrana veoma retki.

Kitovi ulješari žive na dubinama od oko jednog kilometra, javili su iz Plavog instituta uz napomenu građanima i turistima da životinjama ne prilaze i ne uznemiravaju ih.

"Analizom snimaka opažanja kod Korčule koje su nam poslali građani utvrdili smo da se ne radi o velikom kitu (Balaenoptera physalus), već o grupi od najmanje pet ulješura (Physeter macrocephalus). S obzirom na to da se radi o životinjama koje inače obitavaju u područjima dubine preko 1.000 metara, u Jadranu im preti opasnost od nasukavanja i uginuća", upozorili su iz instituta.

Retku, ali redovnu prisutnost ulješura u Jadranu stručnjaci beleže samo pomoću uređaja za snimanje zvuka u dubokom južnom delu Jadranskog mora i u blizini Otrantskih vrata, prenosi Index.hr.

"Na žalost, u većini slučajeva poseta ulješura srednjem i severnom Jadranu završavala je nasukavanjem i uginućem jedinki iz opaženih grupa, uglavnom s italijanske strane Jadranskog mora", upozorava se u saopštenju.

Poslednji put ulješuri u Jadranu primećeni su u blizini Rovinja u avgustu 2016. kada su tri odrasle jedinke boravile u ovom području nekoliko dana.

Bonus video:

00:51

FIZIČAR OTKRIO ŠTA NAJVIŠE UTIČE NA KRETANJE VODE! Horor u Grčkoj koji ledi krv u žilama: Ljudi doživljavaju more kao mirnu vodu

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.