ČASNE SESTRE ZARATILE SA BISKUPOM, ZABRANILE MU ULAZAK U MANASTIR: Optužio igumaniju za STRAŠNU STVAR, pukla BRUKA
Časne sestre, Foto: EPA/ANGELO CARCONI

SKANDAL

ČASNE SESTRE ZARATILE SA BISKUPOM, ZABRANILE MU ULAZAK U MANASTIR: Optužio igumaniju za STRAŠNU STVAR, pukla BRUKA

Časne sestre već neko vreme "biju" bitku sa biskupom, a ovo je samo poslednji u nizu skandala

Objavljeno:

Časne sestre iz katoličkog manastira u Teksasu već neko vreme "biju" bitku protiv biskupa Majkla Olsona, a sada su mu zabranile ulazak u njihov manastir zbog ''duhovne sigurnosti''.

Naime sestre su poručile da su bile podvrgnute ''agresiji, poniženju i duhovnoj manipulaciji'', zbog ''stavova i ambicija'' biskupa Olsona, prenosi Skaj njuz.

Biskup Olson je tvrdio da je poglavarka manastira prekršila zavet čednosti sa sveštenikom van biskupije, što su časne sestre demantovale. To je poslednji u nizu incidenata u sukobu časnih sestara i biskupa Olsona, i na sudu i van njega, uključujući navode o špijunaži, pretnji ekskomunikacijom i intervencijom Vatikana.

Časne sestre su nakon Olsonove izjave o igumaniji podnele tužbu protiv njega od miliona dolara, a u sudskim dokumentima su tvrdile da je biskup Olson prekoračio svoja ovlašćenja tako što ih je ''disciplinovao'' i oduzimao im ličnu imovinu koja se nalazila unutar manastira kada bi se sestre obratile direktno papi, a ne lokalnoj biskupiji.

Sudija Okružnog suda Don Kozbi je presudio da građanski sud nije imao nadležnost da odlučuje o kanonskom sporu.

Časna sestra
foto: Profimedia

Prošle sedmice časne sestre saopštile su da su poslednjih meseci bile izložene ''zastrašivanju''.

- Poslednjih meseci naš manastir uopšte, a posebno naša majka igumanija, bili su izloženi neviđenom mešanju, zastrašivanju, agresiji, privatnom i javnom ponižavanju i duhovnoj manipulaciji kao direktnom rezultatu stavova i ambicija sadašnjeg biskupa - navodi se u saopštenju, i dodaje da u pogledu ''kleveta'' koje su objavljene, monahinje izražavaju ''potpuno poverenje u lični i moralni integritet svoje majke igumanije i njeno vođstvo''.

- Naše poverenje je zloupotrebljeno ličnim i javnim ponašanjem čoveka koji se, u potrazi za svojim neodređenim ličnim ciljevima, ne plaši da viče na monahinje ili da ih ponizi privatno i javno kada protestuju povodom svojih zanemarenih prava, koji ne okleva da preko svojih službenika naruši njihovu svetu ogradu, a čije su radnje u pogledu lične imovine i privatnosti više nego ozbiljno upitne - poručile su.

Bonus video:

00:41

POBEDILA KOVID U 117. GODINI! Francuska časna sestra najstarija osoba u Evropi koja je preživela koronu (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.