ENIGMA JEDNOG OD NAJVEĆIH GENIJA: Koliko je dece Ajnštajn zaista IMAO i da li su njegovi potomci i danas ŽIVI?
Albert Ajnštajn i Mileva Marić, Foto: Profimedia

privatni život velikog naučnika

ENIGMA JEDNOG OD NAJVEĆIH GENIJA: Koliko je dece Ajnštajn zaista IMAO i da li su njegovi potomci i danas ŽIVI?

Život i delo Alberta Ajnštajna izazivaju veliku pažnju mnogih, ali šta je sa njegovim potomcima?

Objavljeno:

Rad Alberta Ajnštajna, smatra se jednim od najuticajnijih u domenu nauke. Poznat po svojoj formuli E=mc2 iz 1905. godine, generalnoj teoriji relativnosti iz 1915. godine, Nobelovoj nagradi iz fizike 1921. godine i otkriću fotoelektričnog efekta. Međutim, kada je njegov privatni život i potomci u pitanju, o njima se ne zna mnogo.

Slavni naučnik se tokom života ženio dva puta, i to prvi put sa Milevom Marić 1903. godine sa kojom je dobio troje biološke dece i rođakom Elzom, 1919. godine sa kojom nije imao dece. Njegovi bliski prijatelji su tvrdili da je imao izuzetno topao odnos sa njenim ćerkama iz prvog braka, Margo i Ilzom.

Troje biloške dece sa Milevom Marić

Rođena 19. decembra 1875. godine u Austrougarskoj, Mileva Marić je pripadala bogatoj porodici. Svom obrazovanju je u mlađim danima dala prioritet i to je odvelo na Švajcarski federalni institut za tehnologiju u Cirihu gde upoznaje Alberta 1896. godine. Njih dvoje su se tamo sprijateljili, a to prijateljstvo se u jednom trenutku razvilo i u ljubav.

Zanimljivo je da šira javnost o njoj nije znala ništa sve do 1986. godine, kada je jedan od potomaka porodice Ajnštajn obavio pisma u kojima se spominje.

1 / 3 Foto: Profimedia

Mileva je tokom 1901. godine zatrudnela sa njihovim prvim detetom. Sve što se danas o njoj zna dolazi iz pisama koje su Mileva i Ajnštajn razmenili između sebe, a ona otkrivaju da se devojčica rodila u Ujvideku, današnjem Novom Sadu, godinu dana pre venčanja roditelja. Odatle je poznato i kako je vrlo brzo obolela od šarlaha, što je ostavilo posledice na njeno zdravlje. Danas se ne zna sa sigurnošću da li je ona od posledica istih preminula, ili je data na usvjajanje.

Samo godinu dana od poslednjeg spominjanja ćerke, tačnije 1904. godine, rođen je Hans Albert Anštajn. On je odlučio da krene stopama svojih roditelja i upiše školu u Cirihu. U karijeri je napredovao sve do titule redovnog profesora hidrauličkog inženjerstva na Kalifornijskom institutu u Berkliju.

Iz svog prvog braka sa Fridom Kneht, imao je troje biološke i jedno usvojeno. Klaus i Dejvid su preminuli kao deca, dok je usvojena ćerka Evelin bila magistar na Berkliju, a Bernard Cezar, fizičar i inženjer takođe sa Berklija je iza sebe ostavio petoro dece, koji su i danas živi i uspešni u svojim poslovima. Hans sa dugom suprugom nije imao dece.

1910. godine, rodilo se i treće dete Alberta i Mileve, Eduard Ajnštajn. Ubrzo nakon rođenja, roditelji se mu se rastali, a nakon nekoliko godina i zvanično razveli. Svoje detinjstvo je proveo sa majkom, te stoga ne čudi da je imao veoma napet odnos sa ocem, kom je u jednom od pisama rekao da ga mrzi.

Ovo je takođe bilo povezano i sa njegovim nervnim slomom izazvanim šizofrenijom, koja mu je ustanovljena u 21. godini. Pre toga je želeo da bude psihijatar i zato je upisao medicinu. Ali kako je samo dve godine kasnije po prvi put institucionalizovan, na svoj san je morao da zaboravi. O njemu je brinula majka, sve do smrti 1948. godine. Posle toga je većinu svog vremena proveo u psihijatrijskog klinici u Cirihu, gde je i umro.

Bonus video:

04:21

Nauka i tehnologija doprinose otkriću na arheološkom nalazištu Sansingdui

(Espreso/Nationalgeographic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.