KINESKO UPOZORENJE AMERICI: Da li se zaoštrava situacija u Tajvanu?
Foto: Promo

usijanje

KINESKO UPOZORENJE AMERICI: Da li se zaoštrava situacija u Tajvanu?

Lijeva poseta je druga poseta Rusiji otkako je ranije ove godine preuzeo ulogu šefa odbrane

Objavljeno:

Govoreći na moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti, kineski ministar odbrane Li je rekao da će pokušaji da se „Tajvan iskoristi da obuzda Kinu" „sigurno završiti neuspehom". Lijevi komentari su ponovljene izjave kineskih zvaničnika, ali lokacija njegovog govora bila je značajna i simbolična s obzirom na rusko-ukrajinski sukob.

Vladajuća Komunistička partija Kine polaže pravo na samoupravnu demokratiju Tajvana i obećala je da će preuzeti kontrolu nad njom, pa čak i silom ako za to bude potrebe. Kina je inače više puta osuđivala američke interakcije sa ostrvom, sa kojim Vašington nema zvanične diplomatske veze, uključujući tu i prodaju američkog oružja Tajpeju. Ministra Lija su SAD sankcionisale tokom 2018.godine jer je kupovao oružje od Rusije, a uprkos tome Li ne krije svoje bliske veze sa Rusijom pa je tako učestvovao na konferenciji o bezbednosti u Moskvi.

Lijeva poseta je druga poseta Rusiji otkako je ranije ove godine preuzeo ulogu šefa odbrane. Ona dolazi u trenutku kada je Peking nastavio da jača svoje bezbednosne veze sa Moskvom, uprkos sukobu u Ukrajini, koja je izazvala humanitarnu katastrofu sa globalnim posledicama. Lijevi komentari o Tajvanu dolaze nakon reakcije Pekinga dok potpredsednik Tajvana Vilijam Laj, koji je jedan od favorita u predstojećoj predsedničkoj trci na ostrvu, planira da "svrati "u Sjedinjene Države tokom putovanja u zvaničnu posetu Paragvaju.

Da li se zaoštrava situacija na Tajvanu?

Da li se formiraju savezi za mnogo veći globalni sukob?

Kakav će biti odgovor Amerike na kineska upozorenja?

Gosti “Usijanja”:

Sanja Arežina - autor knjige "Kina u Evropi"

Perko Matović - Centar za nacionalnu politiku

Urednica i voditeljka: Jelena Pejović

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.