DEVOJČICA UMRLA ZBOG MONSTRUOZNE TRADICIJE: Imala je samo 16 godina, a bila je PRISILJENA NA OVO ZBOG "GREHA"
Koliba, Foto: EPA-EFE/NADEEM KHAWER

TRAGEDIJA

DEVOJČICA UMRLA ZBOG MONSTRUOZNE TRADICIJE: Imala je samo 16 godina, a bila je PRISILJENA NA OVO ZBOG "GREHA"

Praksa, koja ima veze s hinduizmom, duboko je ukorenjena u zapadnom Nepalu

Objavljeno:

Šesnaestogodišnja devojčica iz Nepala umrla je od posledica ilegalne prakse čhaupadi, prema kojoj su žene sa menstruacijom prisiljene da borave u kolibama izvan svojih domova.

Pretpostavlja se da je Anita Čand iz okruga Baitadi, na zapadu te zemlje, umrla u sredu od ujeda zmije dok je spavala. Njena smrt je prvi prijavljeni smrtni slučaj od čhaupadija od 2019. godine, a aktivisti strahuju da je napredak u eliminaciji te prakse narušen, piše "The Guardian".

Čhaupadi se zasniva na vekovima starom verovanju da su žene i devojke nečiste i nedodirljive tokom menstruacije. Nije im dozvoljeno da obavljaju niz aktivnosti, a u nekim slučajevima se proteruju u "periodične kolibe" dok im traje menstruacija. Praksa, koja ima veze s hinduizmom, duboko je ukorenjena u zapadnom Nepalu.

Zabranjen 2005. godine, čhaupadi je kažnjiv sa do tri meseca zatvora i novčanom kaznom od 3.000 nepalskih rupija. Policija okruga Baitadi saopštila je da istražuje Anitinu smrt. Njena porodica je poricala da je imala menstruaciju kada je umrla.

Nepal
foto: EPA/NARENDRA SHRESTHA

"Radimo na okončanju ove prakse, ali još imamo mnogo posla", rekao je Bina Bata, potpredsednik ruralne opštine Pančešwar u Baitadiju.

Rada Paudel, osnivačica Globalne južne koalicije za dostojanstvenu menstruaciju, rekla je da vlada u Nepalu treba da uradi više od distribucije besplatnih higijenskih uložaka učenicama, usluge uvedene 2019. godine.

"Postoji zakon koji kriminalizuje proterivanje žena tokom perioda menstruacije, a takođe postoje i politike o tome, ali ih sama vlada ne sprovodi."

Bonus video:

02:32

Prisilni brakovi Romkinja i diskriminacija- ozbiljan problem društva

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.