UZ VEŠTAČKU INTELIGENCIJU KOPIRALA JE DEČKOV GLAS, PA POZVALA PRIJATELJA: Saznala je GORKU istinu, ali tu NIJE KRAJ
Mia Dio, Foto: PrintScreen/ TikTok/ miadio

moć tehnologije

UZ VEŠTAČKU INTELIGENCIJU KOPIRALA JE DEČKOV GLAS, PA POZVALA PRIJATELJA: Saznala je GORKU istinu, ali tu NIJE KRAJ

Reprodukovanje glasa putem AI softvera na ovom primeru šteti mnogima

Objavljeno:

U viralnom TikToku, Mia Dio (22) tvrdila je da se njen dečko, Bili, ponašao sumnjivo. Dio, koja ima 5,2 miliona pratilaca na platformi, odlučila je da istraži stvari uz pomoć veštačke inteligencije.

Koristeći AI softver, Dio je uspela da reprodukuje Bilijev glas za telefonski razgovor s jednim od njegovih prijatelja. U snimku razgovora, prijatelj Bilija navodno potvrđuje najgoru noćnu moru influenserke - da je Bili prethodne večeri poljubio drugu osobu. Video je brzo postao viralan, prikupivši 2,7 miliona pregleda i komentara hvaleći ovaj "genijalan" trik za otkrivanje preljubnika.

'Htela testirati granice tehnologije'

No, sada je otkrila da je sve bio deo eksperimenta.

"Važan kontekst ovde je da je ovaj video potpuno bila šala za moje obožavaoce, i moj dečko i prijatelj su u tome bili uključeni", otkrila je Dio u intervjuu za NeedToKnow.co.uk. "Iznenađeni smo brojem ljudi koji su poverovali da se ovo dogodilo", rekla je Dio sa smijehom.

@miadio I cloned my boyfriends voice using #AI to find out if he was cheating on me. #fyp #cheating #boyfriend #voicecloning ♬ original sound - Mia Dio

Zvezda TikToka je objasnila da je želela testirati granice nove tehnologije, koja je dovela do mnogo novih mogućnosti za prevaru i veze. "Mislim da je uz tehnologiju i društvene medije mnogo lakše ljudima varati jer postoji toliko puno pristupa", rekla je Dio.

"S druge strane, mnogo je lakše biti uhvaćen, zbog čega verujem da postoji takva epidemija preljuba." Iako su ona i njen dečko još uvek "sretno zajedno", Dio je rekla da bi ovakav trik "uštedeo mnogo vremena" s njenim prethodnim bivšim partnerom koji je bio preljubnik. "Definitivno su mi se javile druge devojke sa sličnim zabrinutostima od tada", zaključila je.

No njen eksperiment pokazao je i tamnu stranu tehonologije - koliko je lako, čak i nekome bez prevelikog tehnološkog znanja, lažirati nečiji glas i ukrasti mu identitet.

Bonus video:

00:53

SILVIJA O ĐOLETU I VESNI

(Espreso/ Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.