BAJDEN POTPISAO IZVRŠNU NAREDBU, TENZIJE IZMEĐU DVE SILE RASTU: U pitanju je NACIONALNA BEZBEDNOST? Tiče se KINE!
Džo Bajden, Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

DRAMA

BAJDEN POTPISAO IZVRŠNU NAREDBU, TENZIJE IZMEĐU DVE SILE RASTU: U pitanju je NACIONALNA BEZBEDNOST? Tiče se KINE!

Američka ministarka finansija Dženet Jelen je na sastancima sa kineskim kolegama početkom jula razgovarala o pravilima koja imaju za cilj da odlože tehnološki i vojni napredak Kine

Objavljeno:

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je izvršnu naredbu kojom se zabranjuju određena američka ulaganja u osetljive tehnologije u Kini.

Ova dugo očekivana naredba ovlašćuje američkog ministra finansija da zabrani ili ograniči određena američka ulaganja u Kini i to u tri proizvodna sektora: sektor poluprovodnika i mikroelektronika, kvantne informacione tehnologije i u domenu određenih sistema veštačke inteligencije, prenosi Rojters.

Bajden je juče u pismu Kongresu rekao da proglašava nacionalnu vanrednu situaciju kako bi se zemlja suočila sa pretnjom napredovanja zemalja poput Kine "u osetljivim tehnologijama i proizvodnji opreme kritične za vojsku, obaveštajne službe i sisteme sajber nadzora".

 Džozef Bajden
Džozef Bajdenfoto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

- Ovo je akcija nacionalne bezbednosti, a ne ekonomska. Prepoznajemo važnu ulogu koju prekogranični tokovi investicija igraju u ekonomskoj vitalnosti SAD, a ova izvršna naredba usko štiti naše interese nacionalne bezbednosti - rekao je jedan zvaničnik u razgovoru sa novinarima u sredu, preneo je CNN.

Jelen: Pravila namenjena da zaštite nacionalnu bezbednost

Američka ministarka finansija Dženet Jelen je na sastancima sa kineskim kolegama početkom jula razgovarala o pravilima koja imaju za cilj da odlože tehnološki i vojni napredak Kine.

Jelen je, zajedno sa drugim najvišim zvaničnicima administracije, opisala pravila kao ograničenog obima, namenjena da zaštite američku nacionalnu bezbednost a ne da ne naškode kineskoj ekonomiji, preneo je CNN.

Dženet Jelen
Dženet Jelenfoto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Kina: Naredba odstupa od principa tržišne ekonomije

Ovaj potez bi mogao da podstakne dodatne tenzije između dve najveće svetske ekonomije.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je u četvrtak saopštilo da je “podnelo strogu izjavu” SAD zbog predloženih ograničenja ulaganja, nazvavši ih “očiglednim činom ekonomske prinude i naučnog i tehnološkog maltretiranja” čija je “prava svrha” bila da “liši Kinu njenog pravo na razvoj”.

U odvojenom saopštenju je portparol kineskog Ministarstva trgovine rekao da je Kina ozbiljno zabrinuta zbog razvoja događaja i da zadržava pravo da preduzme mere. Naredba, rekao je portparol, "ozbiljno odstupa od principa tržišne ekonomije i fer konkurencije" i remeti globalne lance snabdevanja, preneo je CNN.

Bonus video:

01:09

Amerika ne sme da dozvoli Kini da se umeša u ukrajinsko igralište

(Espreso/ Blic/ Agencije/ CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.