PUTOVANJA NA "BUM" SU JAKO OPASNA: Veliki broj Srba putuje u Grčku bez smeštaja, evo i ZBOG ČEGA
Plaža, Foto: EPA MALTON DIBRA

LETOVANJE

PUTOVANJA NA "BUM" SU JAKO OPASNA: Veliki broj Srba putuje u Grčku bez smeštaja, evo i ZBOG ČEGA

Tokom jula i avgusta turisti iz Srbije su imali par neprijatnih situacija u kojima su umesto u krevetu prespavali unutar svojih automobila

Objavljeno:

Slučaj nekoliko porodica iz Srbije koje su spavale u automobilu na Halkidikiju, pa i situacija sa porodicom iz Jagodine, pokazali su nam da trend koji je bio popularan devedesetih godina na Jadranu, i dalje živi, ali za razliku od tog vremena, letovanje "na bum" u eri organizovanih putovanja od strane agencija i servisa za rezervisanje smeštaja, čini ovakve odluke veoma opasnim.

Navika da se prođe jeftinije tokom odabira smeštaja pojavom raznih servisa za rezervisanje soba i apartmana smanjuje polako ovu delatnost na svim obalama u regionu, iako se još jedan deo turističkih radnika ipak rado prihvati putnika koji su došli na bum. Ipak, ono što je devedesetih godina bilo sasvim normalno za Jadransko more i letovanje duž Crne Gore, poslednjih godina nikako nije preporučljivo, pogotovo ne u Grčkoj u špicu sezone, za koju je pre nešto više od mesec dana rečeno da je rekordna.

Putovanja na "bum" opasna

Uprkos tome, svim apelima i upozorenjima, što turističkih radnika, što onih koji se bave iznajmljivanjem apartmana, tokom jula i avgusta turisti iz Srbije su imali par neprijatnih situacija u kojima su umesto u krevetu prespavali unutar svojih automobila.

Prvi slučaj koji je privukao pažnju javnosti odigrao se na Halkidikiju, kada je Nadica Đ. objavila post unutar grupe "Live from Greece" kako su njeni rođaci došli na Kasandru sa namerom da smeštaj nađu na licu mesta, ali kako u tome nisu uspeli, te su morali da spavaju u kolima.

Tom prilikom spomenula je i to da je njihovu sudbinu podelilo je još nekoliko porodica iz Srbije, između ostalog navodeći primer u kojem je jedna od njih spavala u kolima dva ili tri dana, nakon čega su se vratili za Srbiju.

Krit, Plaža
foto: Printscreen/Youtube/HOLIDAY EXPERTS

Otišli na Tasos pa čekali smeštaj?

Ipak, najsvežiji primer je porodica iz Jagodine za kojom se juče tokom dana i večeri tragalo budući da se nisu javljali familiji dva dana po ulasku u Grčku. Na sreću, za nešto manje od 15 časova koliko se nije znalo gde su i šta se sa njima dogodilo, oni su se javili porodici, navodeći da su dobro, što je kasnije i potvrđeno i od strane porodice koja je uputila apel javnosti preko grčkih grupa.

Naime, kako je sestra jednog od supružnika rekla za "Blic", oni su put Tasosa krenuli bez prethodne rezervacije smeštaja, sa namerom da nađu isti "na bum" kao što je to bio slučaj prošle godine, i to u istom smeštaju.

U tome su i uspeli, ali kako je rekla, pretpostavlja da su pre pronalaska smeštaja ipak prespavali u kolima.

Najbolja sezona od kad se vrše istraživanja

U razgovoru sa turističkim radnicima, kako u Srbiji, tako i u samoj Grčke, za "Blic" je potvrđeno da je su jul i avgust bili puni, te i da su na omiljenim srpskim letovalištima u Grčkoj, plaže i ulice bile krcate.

Albanija, albanija more, More, plaža
foto: EPA MALTON DIBRA

Tražila se, a i dalje se traži soba više, ali kako Grci sve više sarađuju sa servisima za iznajmljivanje apartmana, pronalazak apartmana na licu mesta u ovom periodu, ogroman je uspeh.

Ovakav način putovanja, pogotovo u najtoplijim mesecima, može da bude opasan i da odmor pretvori u agoniju, zbog čega je ipak najbolje koristii usluge agencija koje često imaju last minut akcije ili u krajnjem slučaju servisa, mada je ove sezone bilo nekoliko pritužbi na one koji se bave ovakvim vidom izdavanja smeštaja, budući da su u zadnjem trenutku otkazivali strankama.

Prevaranti vrebaju sa niskim cenama

"Nagazne mine" za naše turiste, poslednjih godina su i lažni oglašivači koji ordiniraju tako što vrebaju sa znatnom nižom ponudom i slikama "vila na obali mora". Takvi oglasi obično privuku pažnju, budući da vam za 250-350 evra u piku sezone nude nešto što prema realnoj tržišnoj ceni nije ispod 500 evra, primera radi. Nažalost, u većini slučajeva više familija iz Srbije u poslednje tri godine, ostajalo je bez kapara, ali i bez celokupnog iznosa koje su uplaćivale na račun raznih prevaranata koji su koristili slike vila iz drugih mesta i zemalja, a oglašavali su ih kao "kuće na obalu mora na Halkidikiju".

Na kraju, taj jedan dinar koji gledamo da ušparamo i sačuvamo za trošak može ipak da nas košta petostruko, što živaca, što komfora i na kraju, novca. A, ako se malo zapitamo shvatićemo da nije baš toliko vredan agonije i kuvanja u kolima na plus 50. Nit je bezbedno, nit je zdravo, a po grčkim zakonima je i kažnjivo.

Što se kod nas kaže - Skuplja dara nego mera.

Bonus video:

00:39

PRVI SNIMAK TERETNOG BRODA KOJI GORI KOD OBALE HOLANDIJE: Vatra izmiče kontroli, posada skočila u more, tone 3.000 vozila

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.