VOJNI PUČISTI U NIGERU OPTUŽILI FRANCUSKE SNAGE: Evo šta oni TVRDE
Vojna hunta u Nigeru, Foto: BERTRAND GUAY / AFP / Profimedia

velike tenzije u africi

VOJNI PUČISTI U NIGERU OPTUŽILI FRANCUSKE SNAGE: Evo šta oni TVRDE

Državni udar u Nigeru osudila je većina zemalja zapadnoafričkog ekonomskog bloka Ekovas

Objavljeno:

Vojna hunta u Nigeru, koja je došla na vlast nedavnim državnim udarom, optužila je danas "francuske snage" za narušavanje vazdušnog prostora Nigera, koji je zatvoren od nedelje.

„Francuske snage su poletele danas iz Ndžamene u Čadu vojnim avionom u 6.01 po lokalnom vremenu“, navodi se u saopštenju Nacionalnog saveta za zaštitu otadžbine (CNSP), kakao sebe nazivaju pučisti u Nigeru.

Prema njihovim navodima „ova letelica je namerno prekinula svaki kontakt sa kontrolom letenja na ulazu u naš prostor od 6.39 do 11.15 časova po lokalnom vremenu“.

Pučisti su nekoliko dana po dolasku na vlast prekinuli sve ugovore sa Francuskom, nekadašnjim kolonijalnim gospodarom Nigera. Ta zemlja u okolnim zemljama ima baze za borbu protiv islamskih ekstremista.

Državni udar u Nigeru osudila je većina zemalja zapadnoafričkog ekonomskog bloka Ekovas. One su toj izrazito siromašnoj zemlji u podsaharskoj oblasti Sahel zavele sankcije, koje se odnose i na isporuke struje, i zapretile su pučistima vojnom intervencijom ako svrgnuti predsednik države do nedelje ne bude vraćen na funkciju. Taj rok je istekao.

Zemlje Zapada, uključujući Francusku, osuđuju državni udar u Nigeru i traže povratak demokratski izabranog predsednika. Međutim, pučistima je podršku pružilo nekoliko susednih zemalja, uključujući Mali i Burkinu Faso u kojima je na vlast u prethodne dve godine takođe došla vojska – državnim udarima.

Bonus video:

00:17

NIGER JE SAMO POČETAK, EVO GDE ĆE SE LOMITI SVETSKI POREDAK! Miletić: Mnogi će se pokajati zbog otvorenog žarišta u Ukrajini

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.