Kina poziva Filipine da prestanu sa provokativnim ponašanjem
Foto: Kineska medijska grupa

TENZIJE

Kina poziva Filipine da prestanu sa provokativnim ponašanjem

Američki Stejt department je kasnije izdao saopštenje u kojem kritikuje Kinu zbog ometanja filipinskih brodova i ukazuje na američku podršku "zakonitim pomorskim operacijama Filipina"

Objavljeno:

Kinesko ministarstvo nacionalne odbrane pozvalo je u utorak Filipine da ispoštuju svoje obaveze i odmah prekinu sve provokativne akcije. Kineska obalska straža je 5. avgusta blokirala dva broda filipinske mornarice koja su pokušala da isporuče materijal za remont i ojačanje zarđalog filipinskog vojnog broda na Renai Đijao.

Američki Stejt department je kasnije izdao saopštenje u kojem kritikuje Kinu zbog ometanja filipinskih brodova i ukazuje na američku podršku "zakonitim pomorskim operacijama Filipina".

U odgovoru na medijski upit u vezi sa ovim pitanjem, Vu Kijen, portparol Ministarstva, rekao je da Kina ima suverenitet nad Nanša Kundaoom, uključujući Ženai Đijao, koji ima dovoljnu istorijsku i pravnu osnovu. ''Filipinska strana je prekršila svoje obaveze i pokušala da isporuči građevinski materijal za remont i ojačanje 'penzionisanog' vojnog broda, što krši suverenitet Kine i Deklaraciju o ponašanju strana u Južnom kineskom moru (DOC)'', rekao je Vu.

On je naglasio da je kineska obalska straža preduzela mere upozorenja u skladu sa zakonom, i da su operacije na licu mesta bile razumne, zakonite i profesionalne.

„Kina će preduzeti neophodne mere da čvrsto zaštiti nacionalni suverenitet“, rekao je.

Portparol je rekao da se Kina snažno protivi neosnovanim optužbama SAD-a o kineskoj zakonitoj zaštiti pomorskih prava i akcijama radi sprovođenja zakona.

(Espreso/ Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.