RAZBIJEN LANAC PEDOFILA U DVE DRŽAVE: Uhapšeno skoro 100 LJUDI, akciji prethodila UBISTVA DVA FBI agenta
FBI, Foto: printscreen/twitter/@strickdc

zajedničkim snagama

RAZBIJEN LANAC PEDOFILA U DVE DRŽAVE: Uhapšeno skoro 100 LJUDI, akciji prethodila UBISTVA DVA FBI agenta

Ukupan broj uhapšenih u okviru zajedničke istrage porastao je na 98

Objavljeno:

Skoro 100 ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji uhapšeno je do sada zbog optužbi za seksualno zlostavljanje dece nakon što je smrtonosna pucnjava na dva agenta FBI dovela do otkrića međunarodnog lanca pedofila, objavili su zvaničnici u utorak.

Australijska federalna policija (AFP) saopštila je da je 19 muškaraca uhapšeno pod optužbama za deljenje materijala o zlostavljanju dece na internetu, dok je najmanje 13 dece spaseno od daljeg maltretiranja u zajedničkoj operaciji sa FBI-em, nazvanoj "Operacija Bakis".

Ukupan broj uhapšenih u okviru zajedničke istrage porastao je na 98, a do sada je najmanje 79 hapšenja izvršio FBI, navodi australijska agencija.

Zajednička istraga počela je nakon što su 2021. ubijena dva agenta FBI-a koja su istraživala navodni lanac pedofila. Oni su upucani dok su izvršavali nalog za pretres u Sanrajzu na Floridi, istražujući muškarca za koga se sumnjalo da je posedovao materijal koji je dokazivao zlostavljanje dece, navela je agencija u saopštenju.

FBI
FBIfoto: Profimedia

Specijalni agenti Danijel Alfin i Laura Švarcenberger su stradali, a tri druga agenta su ranjena, dok je napadač Dejvid Li Huber (55) takođe ubijen, prenosi NBC News.

Australijska agencija je saopštila da je koordinirana istraga zvanično pokrenuta 2022. godine nakon što je FBI dostavio Australijskom centru za borbu protiv eksploatacije dece podatke o australijskim pojedincima za koje se sumnja da su deo „mreže koja deli materijal sa zlostavljanjem dece na dark vebu".

Osumnjičeni u Australiji su stari od 32 do 81 godine, saopštila je federalna policijska agencija. Do sada su osuđena dvojica.

Većina osumnjičenih iz Australije bila je angažovana na poslovima koji zahtevaju visok stepen znanja o internet mrežama, navodi agencija.

- Članovi su koristili softver da anonimno dele datoteke, ćaskaju i pristupaju veb lokacijama unutar mreže - navodi se.

Neki su takođe optuženi da su sami proizveli materijal koji prikazuje zlostavljanje dece da bi ga podelili sa članovima mreže, navodi agencija.

- Gledanje, distribucija ili proizvodnja ovog materijala je užasan zločin, a trud koji su ovi navodni počinioci uložili da bi izbegli otkrivanje čini ih posebno opasnim - što duže izbegavaju otkrivanje, duže traje ciklus zlostavljanja - rekla Helen Šnajder, komandant AFP.

Pravni ataše FBI Nitijana Man rekla je da su 43 osobe osuđene za krivična dela zlostavljanja dece u SAD u okviru istrage, navodi Asošiejted pres.

FBI je takođe upozorio druge zemlje na osumnjičene pod njihovim jurisdikcijama, rekla je Man, prenosi AP, ali nije navela koje su to zemlje.

Bonus video:

01:12

EVO KAKO SRPSKI GENIJE PROVODI SVOJ DAN: Govori 10 jezika, radi za FBI, zna preko 850 govora napamet, A NE SPAVA PO 9 DANA?!

(Espreso/ 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.