NASA PONOVO USPOSTAVILA POTPUNU KONTROLU NAD SVEMIRSKOM LETELICOM: Jedna stvar rešila sve PROBLEME
Foto: Printscreen/NASA

OKONČANA DRAMA

NASA PONOVO USPOSTAVILA POTPUNU KONTROLU NAD SVEMIRSKOM LETELICOM: Jedna stvar rešila sve PROBLEME

U julu je pogrešna komanda dovela do toga da na letelici, koja je u međuzvezdanom prostoru, dođe do pomeranja položaja antene i gubitka komunikacija

Objavljeno:

Američka svemirska agencija NASA potpuno je povratila kontrolu nad sondom „Vojadžer 2“, nekoliko meseci pre nego što se očekivalo, saopštili su iz NASA, a preneo je BBC.

U julu je pogrešna komanda dovela do toga da na letelici, koja je u međuzvezdanom prostoru, dođe do pomeranja položaja antene i gubitka komunikacija.

Signal je ponovo uhvaćen u utorak, a „međuzvezdanim urlikom“ poslata je nova instrukcija i antena je ponovo okrenuta ka Zemlji.

U NASA su prvobitno očekivali da će potpuna kontrola nad letelicom biti uspostavljena tek u oktobru, kada se sistem bude resetovao.

- Bilo je potrebno 37 sati da u kontroli misije shvate da je komanda dovela do povratka kontrole. Osoblje misije je koristilo najmoćniji predajnik da pošalje poruku letelici i podesila da se to desi kada su uslovi najbolji da antena primi komande – rekla je Suzan Dod, projektni menadžer Vojadžera, za AFP.

Sonda „Vojadžer 2“ je trenutno udaljena oko 19,9 milijardi kilometara od Zemlje. Letelica „Vojadžer 1“ udaljena je od Zemlje oko 24 milijarde kilometara i komunikacija sa njom se za sada odvija potpuno normalno.

„Vojadžer 2“ lansiran je u svemir 20. avgusta 1977. godine sa ciljem da proučava najudaljenije planete Sunčevog sistema i međuzvezdani prostor.

U svemir je poleteo 16 dana pre „Vojadžera 1“, a ispitao je Jupiter, Saturn, Uran i Neptun da bi 5. novembra 2018. napustio Sunčev sistem i ušao u međuzvezdani prostor.

Svemir
Svemirfoto: Profimedia

Ova Letelica, kao i njen "blizanac", nose kroz svemir takozvanu "zlatnu ploču".

Na njoj su snimci sa Zemlje, od zvukova životinja i muzike iz različitih epoha do poruka za vanzemaljce na 59 jezika. Jedan od tih jezika je i srpski, a poruka koju je izgovorio Milan Smiljanić glasi: "Želimo vam sve najlepše sa naše planete".

Bonus video:

00:33

Romantičan svemir iz objektiva svemirskog broda

(Espreso/ Telegraf Nauka/ BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.