POGLEDAJTE SPEKTAKULARNE SLIKE MESECA: Ovaj PRIZOR ne smete propustiti, NESTVARAN JE (FOTO)
Mesec, Foto: Espreso

INDIJSKA SVEMIRSKA LETELICA

POGLEDAJTE SPEKTAKULARNE SLIKE MESECA: Ovaj PRIZOR ne smete propustiti, NESTVARAN JE (FOTO)

Slike pokazuju kratere na površini koji postaju sve veći i veći kako se letelica približava

Objavljeno:

Indijska svemirska istraživačka agencija (ISRO) objavila je prve slike Meseca sa svemirske letelice Čandrajan-3, koja je u subotu ušla u lunarnu orbitu, piše BBC. Slike pokazuju kratere na površini koji postaju sve veći i veći kako se letelica približava.

Modul za sletanje, u kome je rover, trebalo bi da se spuste na površinu Meseca 23. avgusta. Ako ta operacija bude uspešna, Indija će postati prva zemlja koja će spustiti modul blizu južnog pola, kao i tek četvrta zemlja koja je spustila modul na Mesec.

Letelica je lansirana u svemir pre oko 10 dana, ka Mesecu je krenula u utorak da bi u subotu ušla u njegovu orbitu. ISRO je saopštila da je prvo ispitano „zdravlje“ letelice Čandrajan-3, kao i daje sve bilo normalno.

- Ovo je treći put zaredom da ISRO uspešno šalje letelicu u lunarnu orbitu – navodi se u saopštenju.

Prva misija ka Mesecu ISRO izvedena je 2008, kada je otkriveno prisustvo molekula vode na delovima lunarne površine, što je pokazatelj da je Zemljin satelit u nekom trenutku imao atmosferu. Čandralajan-2, lansiran 2019, takođe je imao letelicu, modul za sletanje i orbiter, ali je njegova misija bila samo delimično uspešna. Uspešno je stigao do lunarne orbite, gde je i danas, ali je spuštanje modula i rovera na površinu bilo neuspešno jer su uništeni tokom sletanja.

Šef ISRO Sridhara Paniker Somanat rekao je da je agencija dobro proučila podatke neuspešnog sletanja i da su sredili sve nedostatke.

Modul za sletanje nazvan Vikram težak je 1.500 kilograma, a u njemu se nalazi 26 kilograma težak rover Pragjan. Sama letelica Čandrajan-3 teška je 3.900 kilograma i koštala je 75 miliona dolara.

Otkako je letelica stigla u orbitu Meseca, naučnici u komandi je polako spuštaju i pozicioniraju ka južnom polu.

- Posle nekih manevara, modul će se odvojiti od letelice, a onda će biti izvedeno kompleksno kočenje kako vi se spustila na lunarnu površinu 23. avgusta – navedeno je u saopštenju ISRO.

Bonus video:

06:13

Da li će razvoj satelitske tehnologije biti presudan u geopolitici sveta?

(Telegraf Nauka / BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.