BORBA KLANOVA UNUTAR NAJBOGATIJE PORODICE: Preminuli šeik nije imao ŠANSE protiv sinova OVE MOĆNE ŽENE (VIDEO)
Foto: EPA PHOTO EPA / JORGE FERRARI

porodice u ujedinjenim arapskim emiratima

BORBA KLANOVA UNUTAR NAJBOGATIJE PORODICE: Preminuli šeik nije imao ŠANSE protiv sinova OVE MOĆNE ŽENE (VIDEO)

Uspon porodice, kao i samih emirata, počinje sa šeikom Zajedom bin Sultanom al Nahjanom

Objavljeno:

Šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan, predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, proglasio je trodnevnu žalost nakon smrti njegovog brata šeika Saida bin Zajeda, predstavnika vladara Abu Dabija.

Šeik Said bin Zajed Al Nahjan umro je u četvrtak nakon što je patio od zdravstvenih problema.

Iako su danas u zemlji zastave na pola koplja, istina je da pokojni šeik nije bio na poziciji moći u bogatoj zalivskoj zemlji. Iza svega stoji porodična drama i borba za prevlast klanova unutar mnogobrojne familije.

Uspon kuće Al Nahjan

Uspon porodice, kao i samih emirata, počinje sa šeikom Zajedom bin Sultanom al Nahjanom. Rođen 1918. godine u Abu Dabiju, šeik Zajed je bio najmlađi od četiri sina šeika Sultana bin Zajeda Al Nahjana, vladara Abu Dabija od 1922. do 1926. godine. U vreme rođenja šeika Zajeda, emirat je bio siromašan i nerazvijen, sa ekonomija zasnovana prvenstveno na ribolovu i skromnoj poljoprivredi u raštrkanim oazama u unutrašnjosti.

Život je, čak i za članove vladarske porodice, bio jednostavan. Čak i najbogatije porodice živele su u kolibama od cigle i brata. Prevoz se obavljao kamilama ili čamcem, a surova klima je značila da je sam opstanak često bio glavna briga.

Godine 1946, šeik Zajed je postao vladarev predstavnik u istočnom regionu Abu Dabija, sa središtem u oazi Al Ain. U avgustu 1966. šeik Zajed je postao vladar Abu Dabija, sa mandatom da razvije emirat što je brže moguće. Sa izvozom prvog tereta sirove nafte iz Abu Dabija 1962. godine, mogao je da se osloni na prihode od "crnog zlata" koji su zemlji i porodici doneli nezamislivo bogatstvo.

Britanci su 1968. objavili svoju nameru da se povuku iz Arapskog zaliva do kraja 1971. Šeik Zajed, sa pokojnim vladarom Dubaija šeikom Rašidom bin Saidom al Maktumom, pozvao je sedam emirata da se udruže u federaciju i tako uspostavio Ujedinjene Arapske Emirate.

Šeik Zajed je pomešao tradicionalne beduinske stavove sa liberalnim. Emiraćani su duboko religiozni, ali položaj zemlje na drevnom brodskom putu stvorio je stil islama koji je relativno kosmopolitski i tolerantan. Zapravo, Zajedova neobična otvorenost je ono što ga je uzdiglo na vlast i pomoglo u usmeravanju UAE na drugačiji kurs od svojih suseda. Britanci su ga postavili za vladara na zahtev vodećih porodica iz Abu Dabija kojima je bilo dosta njegovog ksenofobičnog i konzervativnog brata Šahbuta.

Šeik Zajed je umro 2004. godine, u svojim kasnim osamdesetim, ostavivši iza sebe nasleđe oca nacije, ali i mnogobrojne potomke u redu za tron. On se ženio sedam puta i imao je 29 dece, od čega 19 sinova.

Njega je na mestu predsednika UAE i vladara Abu Dabija nasledio najstariji sin, šeik Кalifa bin Zajed. Međutim, nakon smrti šeika Kalifa prošle godine na čelo zemlje dolazi njegov polubrat šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan.

To je zapečatilo uspon moćne "Bani Fatima šestorke".

Sinovi moćne Fatime

Fatima bint Mubarak Al Кetbi, poznata kao Bani Fatima, udala se za šeika Zajeda kada je on bio vladar istočnog regiona 1960. godine. Ona je bila njegova treća i omiljena supruga, zbog svoje uticajne ličnosti. Ona je majka šeika Mohameda, Hamdana, Haze, Tahnuna, Mansura i Abdule, koji čine najmoćniji blok u vladajućoj porodici Al Nahjan.

Fatimina odlučnost pomogla je da se njenih šest sinova uzdigne u odnosu na drugu Zajedovu mušku decu. Oni su jako odani jedno drugom i njoj. Кasnih 1960-ih, kada su bili deca, Fatima je svojim sinovima pričala o dugoj istoriji nasilja u porodici Al Nahjan, koje je dostiglo vrhunac 1920-ih sa serijom bratoubistava koja su dovela do promene vlasti tri puta za sedam godina. Ona ih je naterala da se zakunu da se nikada neće okrenuti jedan protiv drugog. Jedan britanski obaveštajac je za "Njujork Tajms" rekao da šeik Mohamed i dalje razgovara sa svojom majkom skoro svaki dan.

Fatimini sinovi su u protekloj deceniji bili na pozicijama značajne moći, kako u političkom establišmentu, tako i u maloj grupi moćnih kompanija koje dominiraju ekonomijom UAE.

Preminuli šeik Said bio je sin Aiše bint Ali al Darmaki, pete žene šeika Zajeda. Njeni sinovi nisu bili bez uticaja u UAE - šeik Dijab je bio šef predsedničkog suda, a šeik Nahjan bin Zajed šef Emirske garde. Međutim, Said i Dijab su još 2011. godine u igri političkih muzičkih stolica ispali iz Izvršnog veća Abu Dabija. Time je postalo jasno da Aišini sinovi nisu ključni igrači na političkoj pozornici Al Nahjana.

Šeik Mohamed osvaja vlast za sebe i braću

Šeik Mohamed, poglavar klana Bani Fatima, godinama je osvajao moć za sebe i svoju braću. Nakon što je 1979. diplomirao na Кraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst, služio je kao komandant helikopterskih eskadrila pre nego što je postao komandant vazduhoplovstva 1986. godine, a potom i načelnik generalštaba 1992. godine. Nakon smrti njegovog oca 2004. godine, imenovan je za zamenika vrhovnog komandanta oružanih snaga.

Zbog bolesti polubrata šeika Кalife bio je de fakto lider zemlje godinama pre zvaničnog imenovanja. "Njujork Tajms" ga je još 2019. godine proglasio za najuticajnijeg arapskog lidera i jednog od najmoćnijih ljudi na svetu.

Nedugo nakon dolaska na vlast 2022, potrudio se da uspostavi autoritet u svim oblastima moći: vojnoj, spoljnopolitičkoj, obaveštajnoj i ekonomskoj - za sebe i ostatak svog klana.

U nizu dekreta objavljenih u martu, šeik Mohamed je imenovao svog najstarijeg sina Haleda bin Zajeda Al Nahjana (41), za prestolonaslednika Abu Dabija i naslednika na mestu šefa UAE. Time je prekinuo tradiciju prenošenja nasledstva na drugog brata.

Takođe je imenovao svog brata šeika Mansura – dugogodišnjeg visokog ministra, predsednika Suverenog fonda Mubadala i vlasnika fudbalskog kluba Mančester Siti – za potpredsednika UAE, pored vladara Dubaija.

Brat šeika Mohameda, šeik Tahnun, moćni savetnik za nacionalnu bezbednost UAE, imenovan je za zamenika vladara Abu Dabija, kao i najmlađi brat šeik Haza. Šeik Tahnun je ranije u martu bio imenovan za predsednika Investicione uprave Abu Dabija, glavnog državnog fonda vrednog 790 milijardi dolara.

Sinizija Bjanko, istraživač u Evropskom savetu za spoljne odnose, rekla je da potez šeika Mohameda nije bio iznenađenje.

- Кao što se i očekivalo, on je napravio "generacijski skok" i imenovao svog sina za naslednika, ali je takođe imenovao svoju istaknutu braću na nove pozicije, zadržavajući određenu ravnotežu u podeli vlasti, ali samo unutar njihovog klana u porodici Al Nahjan - rekla je.

Bonus video:

00:18

PREMINUO ŠEIK SAID BIN ZAJED AL NAHJAN: UAE proglasili početak trodnevne žalosti, zastave na pola koplja

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.