SNIMAK SA NEBA: Prikazana blizak susret ruskog VOJNOG aviona sa američkim RIPEROM! (VIDEO)
Borbeni avion, Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

INCIDENT NAD SIRIJOM

SNIMAK SA NEBA: Prikazana blizak susret ruskog VOJNOG aviona sa američkim RIPEROM! (VIDEO)

Američko vazduhoplovstvo saopštilo da je ruski avion sredinom jula napao njihov izviđački avion MC-12

Objavljeno: 16:13h

Ruski borbeni avion je nedavno proleteo "opasno blizu" američkom vojnom dronu koji je delovao iznad Sirije, saopštile su danas američke vazduhoplovne snage.

Nešto pre 12.30 po lokalnom vremenu u nedelju, ruski avion Su-35 približio se američkoj bespilotnoj letelici MK-9 Riper dok je obavljala misiju protiv Islamske države. Nakon što se pozicionirao samo nekoliko metara direktno iznad Riper-a, Su-35 je prosuo gorivo i "ozbiljno" oštetio svoj propeler, navodi se u saopštenju američkog vazduhoplovstva.

„Na sreću, posada MK-9 je uspela da održi let i bezbedno se vrati u svoju matičnu bazu“, saopštile su vazduhoplovne snage, ne otkrivajući nikakve dodatne detalje o misiji protiv ISIS-a.

Neklasifikovani snimak incidenta koji je objavilo Vazduhoplovstvo pokazuje kako se Su-35 približava MK-9 s leđa, približavajući se dovoljno blizu u jednom trenutku da se lice ruskog pilota vidi na slikama iz incidenta. Kasnije na snimku se vidi kako borbeni avion izbacuje gorivo. Fotografije koje je objavila američka vojska takođe pokazuju oštećenje propelera.

„Očigledno zanemarivanje bezbednosti letenja od strane ruskog lovca umanjuje našu misiju da obezbedimo trajni poraz ISIS-a“, rekao je u utorak general-potpukovnik Aleksus Grinkevič, komandant Centralne komande američkih vazduhoplovnih snaga (AFCENT). „Pozivamo ruske snage u Siriji da odmah okončaju ovo nepromišljeno, ničim izazvano i neprofesionalno ponašanje.

Ruski piloti su tokom jula u nekoliko navrata izveli agresivne manevre oko američkih vojnih aviona iznad Sirije. Prva nedelja u mesecu obeležila je tri uzastopna dana uznemiravanja, u kojima su ruski avioni leteli u neposrednoj blizini nekoliko dronova MK-9 Riper.

Zloupotreba nije bila ograničena na američku imovinu. Dva francuska borbena aviona u bezbednosnoj misiji ranije ovog meseca takođe su bila primorana da manevrišu kako bi izbegli „neprofesionalnu interakciju“ ruskog Su-35.

Nedavno je američko vazduhoplovstvo saopštilo da je jedan ruski avion sredinom jula napao i njen izviđački avion MC-12 „na nebezbedan i neprofesionalan način“. MC-12 je bio primoran da leti kroz turbulencije, smanjujući sposobnost posade da upravlja avionom i dovodeći svoje živote u opasnost.

Poslednjih meseci Vašington skreće sve veću pažnju na opasne akcije ruskih pilota, optužujući Moskvu da se meša u američke interese i sredstva u Siriji, gde SAD imaju oko 900 vojnika raspoređenih da izvode misije protiv DAEŠ-a. Američki zvaničnici stidljivo su kritikovali Kremlj zbog ovih bezobzirnih incidenata, upozoravajući da interakcije ometaju protivterorističke operacije, piše Jutarnji list.

Portparol Pentagona je ranije ovog meseca rekao da Rusija, koja podržava Asadov režim, zna tačno gde rade američki avioni, tako da "nema izgovora" za nastavak uznemiravanja.

– Izgleda da su Rusi sada u misiji da zaštite vođe ISIS – rekla je novinarima zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing.

Nakon jednog incidenta 7. jula koji je trajao nekoliko sati, nekoliko dronova Riper počelo je da izvodi napad u istočnoj Siriji u kojem je ubijen vođa ISIS-a. Nejasno je kako je, tačno, umešanost Rusije mogla da utiče na protivterorističku misiju, ali izgleda da je američkim vojnim liderima bilo dosta.

Ovo takođe nije prvi put da je ruska letelica oštetila američki dron Riper.

Bonus video:

04:03

KAKO JE PUTNICA UNELA U AVION 2 PLINSKE BOCE? Petar Vojinović o dve mogućnosti: Imaju svega par sekundi, a EVO ŠTA je interesantno

(Espreso / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.