Kina najavljuje podsticanje privatnog sektora
Foto: Kineska medijska grupa

OBJAVLJEN DOKUMENT

Kina najavljuje podsticanje privatnog sektora

Dokument su objavili Centralni komitet Komunističke partije Kine i Državni savet

Objavljeno:

Kineske vlasti izdale su smernice o jačanju rasta privatne ekonomije, obećavajući da će unaprediti poslovno okruženje, administrativnu podršku i ojačati pravnu garanciju za njen razvoj.

Dokument su objavili Centralni komitet Komunističke partije Kine i Državni savet.

Zemlja će pomoći u rastu, unapređivanju i jačanju privatne ekonomije kako bi mogla da igra veću ulogu u unapređivanju nacionalnog podmlađivanja, navodi se u dokumentu.

Kako bi obezbedila bolje okruženje za privatnu ekonomiju, Kina će raditi na uklanjanju barijera u pristupu tržištu i u potpunosti sprovesti politiku i mehanizme za fer konkurenciju.

Štitiće prava intelektualne svojine, imovinska prava privatnih firmi i legitimna prava i interese preduzetnika kao deo zakonske garancije za rast privatne ekonomije.

Biće obezbeđena veća politička podrška kako bi se olakšalo finansiranje kompanija i zadovoljila potražnja za radom, navodi se u uputstvu. Promovišući visokokvalitetni razvoj privatne ekonomije, zemlja će podstaći privatne kompanije da ubrzaju svoju digitalnu transformaciju i više investiraju u istraživanje i razvoj.

U smernicama su takođe obećane mere za promovisanje preduzetništva u privatnoj ekonomiji i mere za stvaranje negovane socijalne klime za privatnu ekonomiju.

Privatna ekonomija postala je suštinski element kineskog ekonomskog sistema i značajna snaga u održivom i zdravom ekonomskom razvoju, rekao je zvaničnik Nacionalne komisije za razvoj i reforme kada je odgovarao na pitanja o tom dokumentu.

Od 2012. do 2021. godine udeo poreskih prihoda privatnih preduzeća povećan je sa 48 na 59,6 posto, dok je proporcija privatnih preduzeća povećana sa 79,4 na 93,3 posto u istom periodu, rekao je zvaničnik.

U međuvremenu, 50,9 posto spoljnotrgovinskih poslova obavljala su privatna preduzeća u 2022. godini.

Zvaničnik je istakao da je privatna ekonomija postala nova snaga za promovisanje kineske modernizacije i neizostavni temelj za visokokvalitetni razvoj.

Ipak, neka privatna preduzeća se vremenom suočavaju sa poteškoćama. Sistem i mehanizam za promovisanje razvoja i rasta privatne ekonomije trebalo bi dodatno precizno podesiti kako bi se povećalo njeno poverenje i vitalnost, zaključio je isti zvaničnik.

(Espreso/Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.