OVO MESTO JE PRAVI RAJ NA ZEMLJI, KAO IZ BAJKE: Prelepe PLAŽE, bogata ISTORIJA, a imate let direktno iz BEOGRADA!
Plaža na Malti, Foto: Printscreen/You tube/Scenic Hunter

posetite pod hitno!

OVO MESTO JE PRAVI RAJ NA ZEMLJI, KAO IZ BAJKE: Prelepe PLAŽE, bogata ISTORIJA, a imate let direktno iz BEOGRADA!

Ovo mesto se često naziva rajem na zemlji

Objavljeno:

Nedaleko od Sicilije, ali i od Afrike, nalazi se država na čijih približno 300 kvadratnih kilometara živi nešto manje od pola miliona ljudi i jedna je od najmanjih, ali i najgušće naseljenih država na svetu.

Idealna klima u bilo koje doba godine, često se naziva rajem na zemlji. Ako tome dodate i bogatu kulturu, prelepu prirodu koja je krasi i gostoprimstvo meštana, doživećete reč. Evo zašto je Malta zanimljiva za turiste.

Glavni grad Valeta

Nalazi se na istoimenom poluostrvu na istoku Malte. Stari deo Valete je okružen visokim zidinama, a u njemu se ističe crkva sa prelepom kupolom. Grad je osnovan 1565. godine nakon velike opsade Malte, kada su ga kao tvrđavu podigli malteški vitezovi.

Bogata istorija

Malta je zemlja bogate istorije jer život na ovim prostorima datira još iz kamenog doba. Megalitski malteški hramovi koje možete posetiti stari su i do 7.000 godina, a nekoliko njih je na listi svetske baštine.

Sv. Julian

Jedan od najatraktivnijih faktora je činjenica da Malta ima sve. Pored posete i saznanja o najstarijim hramovima u Evropi ili bogatoj istoriji 16. veka, Malta nudi i mogućnost odličnog noćnog provoda, zahvaljujući malom gradu na obali Sv. Julien. Poznato je po velikom izboru modernih luksuznih hotela, raznih restorana, kafića i klubova.

Odlična kuhinja

Malteška kuhinja je po pravilu kombinacija različitih kuhinja, odnosno nastala je pod uticajem drugih kuhinja poput sicilijanske, engleske, francuske i drugih. Najpoznatija malteška jela su fenek (zec na malteški), aljota (riblja čorba), timpana, odnosno lazanje i neka druga. Pastici je poslastica napravljena od lisnatog testa i punjena rikotom. Takođe, malteška vina su veoma cenjena.

Prekrasni Gozo

Maltom se vozi levom stranom zbog velikog britanskog uticaja u istoriji. Takođe, zvanični jezici su i engleski i malteški, tako da nećete imati problema sa komunikacijom ako dobro govorite engleski.

Pored ostrva Malta, vredi posetiti i ostrvo Gozo. Tamo idite na prelepu plažu zaliva Rambla i potražite pećinu Kalipso. Prema legendi, Kalipso je tamo držala Odiseja kao zatočenika ljubavi sedam godina, a nakon što je otišao, umrla je od tuge.

Možete leteti na Maltu direktno iz Beograda.

Bonus video:

05:02

Fantastično putovanje kroz kinesku kulturu①: Putovanje u Sansingdui

(Espreso/B92 putovanja)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.