NBS: Kineska ekonomija pokazuje dobar zamajac oporavka
Foto: Kineska medijska grupa

kina

NBS: Kineska ekonomija pokazuje dobar zamajac oporavka

„Potražnja na tržištu se postepeno oporavljala, zaposlenost i cene su generalno bili stabilni, a prihodi stanovnika su konstantno rasli“, rekao je Fu Linghui, portparol NBS

Objavljeno:

Bruto domaći proizvod Kine porastao je za 5,5 posto na godišnjem nivou u prvoj polovini 2023. godine, što ukazuje na "dobar zamajac oporavka" u nacionalnoj ekonomiji, saopštio je u ponedeljak Nacionalni biro za statistiku (NBS).

„Potražnja na tržištu se postepeno oporavljala, zaposlenost i cene su generalno bili stabilni, a prihodi stanovnika su konstantno rasli“, rekao je Fu Linghui, portparol NBS.

Industrijska proizvodnja porasla je za 3,8 procenata na godišnjem nivou, dok su investicije u osnovna sredstva povećane istim tempom.

„Kineska ekonomija se ove godine suočila sa unutrašnjim i spoljnim pritiscima. Njeni izazovi rasta postali su izraženiji kada se uporedi rast u drugom kvartalu sa prva tri meseca 2023. godine. Međutim, rast BDP-a od 0,8 procenata u drugom kvartalu premašio je očekivanja“, naveo je portparol „Kina je odredila godišnji cilj ekonomskog rasta od oko pet posto, a Svetska banka je prošlog meseca podigla očekivanja kineske ekonomije na 5,6 posto za ovu godinu, što je povećanje od 1,3 posto u odnosu na januarsku projekciju“.

U prvoj polovini godine ukupna maloprodaja robe široke potrošnje zabeležila je skok od 8,2 procenta na godišnjem tržištu. Pored toga, stopa doprinosa konačnog rasta potrošnje ekonomskom rastu dostigla je 77,2 posto, što je znatno više nego prethodne godine, naveo je NBS.

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će Kina doprineti približno trećini globalnog rasta u 2023. Predstavnici najvećih svetskih kompanija kao što su Epl, Tesla i Starbaks, koji su ove godine posetili Kinu u potrazi za poslovnim mogućnostima, takođe su nagovestili globalno poverenje na kineskom tržištu


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.