HRVATSKA DOBILA NOV ZAKON, OVO SU NAJVAŽNIJE IZMENE: Ako planirate na MORE KOD KOMŠIJA, ovo MORATE ZNATI!
Dubrovnik, Foto: Dalibor Brlek / Panthermedia / Profimedia

letovanje

HRVATSKA DOBILA NOV ZAKON, OVO SU NAJVAŽNIJE IZMENE: Ako planirate na MORE KOD KOMŠIJA, ovo MORATE ZNATI!

Morske plaže sada se dele na javne, prirodne i uređene, ali i za one za posebne namene, a hotelskih više nema

Objavljeno:

Hrvatska je dobila dugo očekivani novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, u kojem je najveća promena postupak davanja koncesija i to da se koncesija na zahtev za korišćenje može dati na najduže pet godina.

Novosti su i oko definisanja plaža. Morske plaže sada se dele na javne, prirodne i uređene, ali i za one za posebne namene, a hotelskih više nema.

Morske plaže moraju biti dostupne svima i za njih se ne sme naplaćivati ulaz.

Novim se zakonom ukidaju koncesijska odobrenja i uvode dozvole koje daje opštinsko ili gradsko veće na temelju javnog konkursa. Osniva se ustanova za upravljanje pomorskim dobrom, kao i stručni savet za planiranje i izgradnju na pomorskom dobru i uvodi se pojam ekološke štete i odgovornosti za nju javlja Poslovni.hr.

Koronavirus, Korona virus, Korona-virus, Covid-19, Covid 19, Hvar, Hrvatska
foto: Ilustracija, EPA-EFE/ STRINGER

Uvodi se i jedinstvena lučka tarifa, kao i pomorski redari koji nadziru sprovođenje odluke o redu na pomorskom dobru, kao i lučki redari koji nadziru sprovođenje reda u lukama otvorenim za javni saobraćaj.

Definisano je i da nadzor pomorskog dobra u zaštićenim delovima prirode sprovode čuvari zaštićenih delova prirode. Sabor je bez rasprave potvrdio šest amandmana koje je na predloženi zakon podnela Vlada, a koji postaju sastavni deo zakona.

Traženo je da se izdavanje dozvola na pomorskom dobru omogući državnim i županijskim lučkim upravama unutar lučkog područja, a gradovima i opštinama izdavanje dozvola na pomorskom dobru na područjima gde zaštićeni delovi prirode obuhvataju građevinska područja unutar naselja.

Bonus video:

04:47

AKO IDETE NA MORE OVE STVARI MORATE DA ZNATE! Ružica Kralj upozorila na RETROGRADNI SATURN: Strogo pazite na ove 2 stvari

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.