NOVČANICE EVRA DOBIJAJU POTPUNO NOV IZGLED! Prozori i mostovi odlaze u istoriju, građani biraju nov dizajn
Evro, Foto: Profimedia

EKONOMIJA

NOVČANICE EVRA DOBIJAJU POTPUNO NOV IZGLED! Prozori i mostovi odlaze u istoriju, građani biraju nov dizajn

Radimo na novoj seriji high-tech novčanica, a ideja je da sprečimo falsifikovanje novca i umanjimo posledice za okolinu, kažu stručnjaci

Objavljeno:

Evropska centralna banka (ECB) sprema novi dizajn euro novčanica, a čini se da u istoriju odlaze prepoznatljivi motivi prozora i mostova koje su Evropljani na svojoj valuti gledali već 21 godinu.

Prozori i mostovi biće zamenjeni jednim od sedam dizajna koje je u ponedeljak objavila banka. Novi dizajni variraju od prirodnih motiva poput ptica ili reka, pa do motiva budućnosti Evrope, njenih vrednosti i, kako kaže banka, "zajedničkog evropskog identiteta", piše Politico.

Banka otvara debatu za javnost u evrozoni u konsultacijama koje će trajati do kraja avgusta. Svi građani zemalja evrozone moći će učestvovati u anketi na stranicama ECB-a. ECB će osnovati i fokus grupe kako bi se uverili da su "mišljenja svih širom evrozone jednako zastupljena".

- Radimo na novoj seriji high-tech novčanica, a ideja je da sprečimo falsifikovanje novca i umanjimo posledice za okolinu. Odlučni smo da zadržimo gotovinu i želimo da plaćanje na taj način uvek ostane kao opcija - izjavio je član izvršnog odbora, Fabio Panetta.

Ipak, ECB se neće prepustiti sudbini i dozvoliti javnosti da zaista odabere finalni dizajn. Upravno veće banke to će učiniti sledeće godine, piše Poslovni dnevnik.

Šest od sedam predloga došlo je od Theme Advisory Group, grupe stručnjaka koje je ECB imenovao u decembru 2021. godine. Upravno veće je odlučilo da doda još jedan predlog, “evropsku kulturu”, kako bi ojačali evropski identitet. Grupa je dobila zadatak da kreira priču za svaki predlog i da naglasi njegovu vrednost i ono što ga je inspirisalo.

Evri, Evro, Euro, Novac
foto: Profimedia

Kao i u prethodnom natječaju, skupina je morala pažljivo odlučivati kako ne bi povrijedila nacionalne osjećaje odabirom tema ili osoba povezanih s nekom konkretnom zemljom. Zato su odabrani prirodni motivi ptica i rijeka – oni simboliziraju slobodno kretanje bez granica i međusobnu povezanost zemalja Europe, rečeno je iz skupine.

Ptice su gotovo pobedile na prethodnom konkurs pre dve decenije.

Druge ideje na ovogodišnjem konkursu uključuju prikaz ruku, simbola zajedničke izgradnje Evrope, kao i budućnost Evrope koju bi simbolizovali "portreti" Evropljana koji još nisu rođeni.

Ideje će definitivno predstavljati izazov za dizajnere ECB-a. Što se tiče teme "evropske vrednosti u prirodi", sama banka je priznala da je "prikazivanje ovih apstraktnih, ali istovremeno važnih koncepata na novčanicama zaista čin magije."

Bonus video:

02:25

DA LI JE MOGUĆE UŠTEDETI NOVAC U JANUARU? Stručnjaci otkrili najefektivnije načine da ne ostanete PRAZNOG NOVČANIKA

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.