TEREZA MEJ UCENJUJE BRISEL!? Nema saradnje bez 'fer dogovora'!
Foto: Fonetap

brisel očajava!

TEREZA MEJ UCENJUJE BRISEL!? Nema saradnje bez 'fer dogovora'!

Premijerka povlači dogovor o saradnji ako se ispostavi da ni uslovi nisu fer prema Velikoj Britaniji
Objavljeno: 16:42h

Tereza Mej je sinoć optužena za pokušaj ucene EU oko Bregzitskog dogovora o razmeni.

U demontraciji hrabrosti koja je naljutila Brisel, premijerka Velike Britanije je iznela da bi mogla da povuče saradnju oko bezbednosti ako fer dogovor ne bude postignut.

EU vođe su ubrzo izjavile da će blokirati zahtev Gospođe Mej da dogovor o razmeni bude pregovaran zajedno sa uslovima Britanskog napustanja EU

- Pregovori prvo moraju da razjasne kako ćemo razmrsiti naš međusobni odnos - rekla je kancelarka Nemačke Angela Merkel, i dodala da će samo posle toga moći da se razgovara o zajedničkoj budućnosti.

Mej je rekla da će Velika Britanija prestati da plaća velike iznose Briselu ali je rekla za BBC.

- Mi smo nacija koja poštuje zakon, isplatićemo sve ono za šta smo obavezni.

foto: Reuters

Zarekla se da će stvoriti ‘jaču, pošteniju, više ujedinjenu’ državu, preuzme nazad kontrolu nad njenim granicama i postigne rani godovor za garanciju prava 3.2 miliona građana EU koji žive u Britaniji i 1.2 miliona njenih građana u EU.

Premijerka je priznala da će biti posledica napuštanja EU, jer će izvoznici morati da poštuju pravila oko kojih Britanija neće više odlučivati.

Jak stav gospođe Mej o bezbednosti bi mogao da izazove napuštanje saradnje UK u pitanjima kao što su deljenje DNK, registracija vozila i otisci prstiju, i drugim pitanjima.

foto: Reuters

Vođa Liberalnih Demokrata Tim Feron, opisao je upozorenje Mej kao 'očitu pretnju', dodajući da je skandalozno što su se sigurnosna pitanja stavila u isti razgovor sa pitanjima o razmeni.

- Naša bezbednost je previše važna da bi smo je gurali protiv ekonomskog sporazuma. Pokušao sam da budem džentlmen prema dami, tako da nisam koristio niti pomislio na reč 'ucena' - rekao je Verhofštad.

foto: Reuters

Mej je branila svoju poziciju predomišljanja, od podržavanja "ostanka" u referendumu do sadašnjeg podržavanja Brexita, rekavši da jeste učestvovala u kampanji za ostanak i jeste glasala za ostanak UK u EU.

- Ali takođe sam rekla da ne mislim da će nebo pasti ako napustimo Uniju, i nije palo.

foto: Reuters

Bivši zamenik premijera Lord Heseltin rekao je da je ovo 'veoma tužan dan' i predvidep da bi pro

- Sile za ostanak bi mogle da blokiraju Brexit ako gospođa Mej ne uspe da obezbedi dobar dogovor.

(Espreso.co.rs / DailyMail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.