DOLAR PONOVO U PADU: Loš početak meseca za američku valutu
Foto: Profimedia

javljeno je

DOLAR PONOVO U PADU: Loš početak meseca za američku valutu

Cena dolara pala je i prema japanskoj valuti, za 1,5 posto, na 142,15 jena.

Objavljeno:

Na svetskim je tržištima proše nedelje vrednost dolara prema košarici valuta pala, a trgovalo se nesigurno dok ulagači spekulišu na koje će nivoe američka centralna banka povećati kamatne stope. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, pao je prošle nedelje 0,6 posto, na 102,28 bodova.

Pritom je kurs dolara prema evropskoj valuti skliznuo 0,5 posto, pa je cena evra dosegnula 1,0967 dolara.

Cena dolara pala je i prema japanskoj valuti, za 1,5 posto, na 142,15 jena.

Na kretanje kursa dolara prošle su nedelje najviše uticali podaci s američkog tržišta rada.

U četvrtak je agencija za zapošljavanje ADP izvestila da je u junu broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za gotovo 500 hiljada, najviše od polovine prošle godine, dok su analitičari očekivali rast od oko 220 hiljada.

Snažan rast zapošljavanja znači da će se potrošnja i inflacija zadržati na visokim nivoima, što bi moglo navesti Fed na agresivnije povećanje kamata nego što se očekivalo.

Zbog toga je dolar ojačao, pa se njegov indeks prema korpi valuta u četvrtak probio znatno iznad nivoa od 103 boda.

No, već je u petak pao duboko ispod tog nivoa, nakon što su objavljeni službeni podaci vlade, prema kojima je u lipnju ukupan broj zaposlenih porastao za 209 hiljada, znatno manje nego mesec dana pre i najmanje u poslednje dve i po godine.

Zbog toga su splasnule špekulacije o daljnjem agresivnom povećanju kamata Feda.

Na sednici u junu čelnici Feda ostavili su kamate nepromenjene dok se ne vidi kako će dosadašnje zaoštravanje monetarne politike uticati na ekonomiju i inflaciju.

Analitičari smatraju da je gotovo sigurno da će Fed na sednici ovoga meseca dodatno povećati kamate za 0,25 postotnih bodova.

No, što će se dalje događati s kamatama vrlo je neizvesno i zavisiće će o budućim podacima o inflaciji i ekonomskim kretanjima.

(Espreso/See Biz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.