AKO VAM TRAŽE OVO NA PLAŽAMA U GRČKOJ, DOBRO SE ZAPITAJTE: Ne nasedajte na njihove predloge, uvek POSTAVITE PITANJE
Grčka, Foto: Profimedia, Printscreen

obratite pažnju

AKO VAM TRAŽE OVO NA PLAŽAMA U GRČKOJ, DOBRO SE ZAPITAJTE: Ne nasedajte na njihove predloge, uvek POSTAVITE PITANJE

Obratite na važne smernice za letovanje u Grčkoj

Objavljeno:

Iako je Grčka česta destinacija za letovanje naših sugrađana, kako zbog maslina, prirodnog hlada i toplog mora, tako i zbog nešto pristupačnijih cena, ipak postoje pravila na koja bi trebalo da obratite pažnju prilikom sledećeg odlaska.

Naime, i dok možete da uživate u besplatnoj ležaljci po ceni jednog pića, ipak treba da znate da ćete na pojedinim mestima i u grčkim letovalištima naići na jednu cenu u baru tik do plaže, a drugu ako koristite i njihov plažni mobilijar.

Naravno, kao i svugde važi zlatno pravilo: pre nego što naručiš, pitaj za cenu. Podsetimo, Telegraf Biznis nedavno je preneo neprijatno iskustvo jedne porodice sa Mikonosa, koja je četiri pića, grčku salatu, lignje i hleb platila skoro 400 evra.

Na plaži je skuplje

Grčka
Grčkafoto: Profimedia

Iako nije nepisano pravilo, na plaži je usluga najčešće skuplja.

Nedavno, jedna naša sugrađanka podelila je svoje iskustvo iz letovališta Nea Flogita, gde je prodavačica sladoleda na frižideru inisistirala da ih usluži na plaži, ali ispostaviće se po značajno višoj ceni.

Naime, kugla sladoleda, koju je žena želela da pojede na svojoj ležaljci, košta dva evra, ali ako želite da vam je donesu do vas, onda je čak 6 evra i 50 centi.

- Kada je pitate zbog čega je ta cena, ona kaže pa zato što jedete na plaži - rekla je ona u Fejsbuk grupi Grčkainfo, dodajući da sada pravilo za uzimanje ležaljki, odnosno piće po osobi, važi i za bebe.

- Inače od danas važi pravilo da i bebe moraju da poruče piće, koliko osoba i ležaljki toliko pića koja su kod nje skuplja od ostalih (ceđena pomorandža je 6.5 evra, pivo 6 evra itd) i to odmah po dolasku na plažu, ne možete u toku dana da poručite već mora odmah.

Ne možete nositi svoju hranu

Pojedini kafići brane da koristite njihove ležaljke, ali da donosite svoju hranu.

- Želim da se pridružim u kritici ugostitelja u Nea Flogiti. Mi smo bili gosti hotela i uredno smo ispred hotela naručivali piće uz ležaljke. Međutim, moj suprug je otišao da mi donese voćni kolač iz obližnje poslastičarnice i kupio sebi kuglu sladoleda da pojede na plaži. Momak koji radi kao barmen tu na plaži pomenutog hotela arogantno je došao i izvikao se na nas da ne može sladoled i kolač da se jede na plaži?! Šta se to dešava?! Videla sam ljude koji krijući jedu voćku na plaži, bake kriju sendvič koji daju unucima. Pa kao gost hotela imala sam doručak i platila piće na plaži i ne smem slatkiš da uzmem?! Ali zato oni služe pomfrit, bruskete, i još neke gluposti. Sramota - napisala je jedna turistkinja.

Međutim, tu je većina turista saglasna: Vlasnik je u pravu jer im na taj način onemogućavate poslovanje.

Halkidiki
foto: Profimedia

A šta je sa prelaskom granice?

Možda i jedno od najčešćih pitanja među srpskim turistima je: "koliko paklica cigara možemo da prenesemo u Grčku?".

Ako idete kolima, u Grčku možete da unesete samo dve paklice cigareta, a kazna za nepoštovanje ovog pravila je 500 evra.

Takođe, po zakonima Evropske unije, mleko, meso i proizvodi napravljeni od njih ne smeju se prenositi preko granice zemalja koje nisu članice.

I za kraj ostavljamo vam najvažnije pravilo - da se lepo provedete.

Bonus video:

05:42

Isti PROIZVOD duplo VIŠA cena! Dejan Gavrilović: Grčka je OVAJ problem rešila SLEDEĆIM POTEZOM

(Espreso/ Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.