RAT MILIJARDERA? Da li se sprema obračun veka između Maska i Zukerberga?
Foto: Promo

usijanje

RAT MILIJARDERA? Da li se sprema obračun veka između Maska i Zukerberga?

Zakerberg, čelnik kompanije Meta u čijem su vlasništvu Fejsbuk i Instagram, najavio je da u četvrtak pokreće novu aplikaciju sličnu Tviteru

Objavljeno:

Novi nivo rivalstva dva najveća tehnološka milijardera Marka Zakerberga i Ilona Maska, vlasnika Tvitera uveliko je svetska tema broj 1 u sferi onlajn biznisa, IT- sektora i društvenih mreža.

Zakerberg, čelnik kompanije Meta u čijem su vlasništvu Fejsbuk i Instagram, najavio je da u četvrtak pokreće novu aplikaciju sličnu Tviteru.

Aplikacija koja se zove Threads (Nizovi) biće dostupna za kupovinu preko Ep Stora i biće povezana sa Instagramom. Ova ideja došla je kao dobar biznis plan Zakerberga jer su u međuvremenu, iz Tvitera objavili da će se korišćenje popularne korisničke kontrolne table, Tvitdek, naplaćivati. To je najnoviji Maskov potez koji pokušava da navede korisnike Tvitera da se pretplate na korišćenje ove društvene mreže, i steknu Tviter Blu (Plavu kvačicu pored imena). Mask je prošlog vikenda ograničio broj tvitova koje korisnici mogu da vide. BBC smatra da bi ova nova Metina aplikacija mogla da bude velika pretnja za Twitter, pošto je Mark Zakerberg i ranije "pozajmljivao" tuđe ideje i uspešno ih sprovodio u delo pa je tako Instagram "Reels" je kopija TikToka, a Instagram "Stories" veoma liči na aplikaciju Snapchat. Meta ima resurse da se nadmeće sa Twitterom, čak i određenu stratešku prednost pošto će aplikacija Threads biti povezana sa stotinama milionima naloga na Instragramu i neće morati da počinje od nule kao njeni konkurenti.

Kako biznis ne poznaje granice, i kako bi i drugi mogli da iskoriste ovaj sukob u svrhu profita, italijanski ministar kulture Đenaro Sanđulijano došao je na ideju da organizuje tuču u kavezu između vlasnika Mete, odnosno Fejsbuka, Marka Zakerberga i vlasnika Tvitera Ilona Maska. Da sve bude još bizarnije, ukoliko do nje dođe, održaće se ni manje ni više nego u čuvenom Koloseumu u Rimu. Nekada je tu masa posmatrala borbe gladijatora, dok bi ove godine mogli da gledaju pravu tuču giganata svetskog onlajn biznisa. Mask je svog kolegu Zakerberga izazvao na borbu u kavezu, što je ovaj i prihvatio. U proteklim nedeljama na društvenim mrežama uveliko je trajala debata između njih na tu temu, a Ilon Mask je čak objavljivao fotografije sa treninga.

Da li se sprema obračun veka između Maska i Zukerberga?

Kako kompanija planira da na novoj društvenoj mreži privuče korisnike sa decentralizovanih platformi?

INSERTER:

RAT MILIJARDERA? Da li se sprema obračun veka između Maska i Zukerberga?

Gosti “Usijanja”:

Nikola Jagodić stručnjak za društvene mreže

profesor Mihajlo Rabrenović stručnjak za strategijski menadžment

urednica i voditeljka: Jelena Pejović

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.