IZRAELSKI DRONOVI ZASULI ZAPADNU OBALU: Razmeštene stotine VOJNIKA, ima MRTVIH, a sve podseća na KOBNI DOGAĐAJ
Palestina, Foto: EPA/ABED AL HASHLAMOUN

SUKOBI

IZRAELSKI DRONOVI ZASULI ZAPADNU OBALU: Razmeštene stotine VOJNIKA, ima MRTVIH, a sve podseća na KOBNI DOGAĐAJ

Raciji je prethodio pritisak da se oštro odgovori na niz napada na jevrejske naseljenike uključujući napad 20. juna u kojem je ubijeno četvoro ljudi

Objavljeno:

Najmanje sedam Palestinaca ubijeno je rano jutros kada su izraelski dronovi napali uporište ekstremista na okupiranoj Zapadnoj obali, a stotine izraelskih vojnika su se razmestile na tom području.

Kako navodi AP ta racija podseća na velike vojne operacije tokom druge intifade, palestinskog ustanka protiv izraelske okupacije pre dve decenije.

Raciji je prethodio pritisak da se oštro odgovori na niz napada na jevrejske naseljenike uključujući napad 20. juna u kojem je ubijeno četvoro ljudi.

Palestinski mediji su izvestili da je u vreme racije nestalo struje i da je vojni buldožer prolazio kroz uske ulice, što sve podseća na izraelske upade tokom poslednjeg palestinskog ustanka.

Potpukovnik Rihard Heht, izraelski vojni portparol, je rekao da je operacija počela oko jedan sat posle ponoći udarom iz vazduha na zgradu koju koriste ekstremisti, a da je cilj da se konfiskuje i uništi njihovo oružje.

On je objasnio da oko 2.000 vojnika učestvuje u operaciji i da su vojni dronovi izveli niz napada da otvore put kopnenim snagama.

Iako je Izrael izveo izolovane napade iz vazduha na Zapadnoj obali u proteklim nedeljama Heht je rekao da niz napada u ponedeljak predstavlja eskalaciju neviđenu od 2006. godine, kada je okončan palestinski ustanak.

I mada Izrael opisuje operaciju kao preciznu, na palestinskim video snimcima postavljenim na društvenim mrežama vidi se i kako se beo dim diže iz gusto naseljenog područja u blizini minareta džamije.

Na drugim snimcima se vidi da ranjenog čoveka donose u bolnicu na nosilima, a drugog nosi grupa ljudi.

Zvanična palestinska novinska agencija Vafa je javila da je vojska blokirala puteve u logor, zauzela pozicije na kućama i zgradama, postavivši snajperiste na krovovima.

Agencija je takođe navela da je isključena struja u velikim delovima logora i da su vojni buldožeri pričinili štetu na imovini.

Palestinsko ministarstvo zdravlja je navelo naknadno da je najmanje sedam Palestinaca ubijeno. Kako je ranije navedeno, njih 27 je ranjeno, uključujući sedam koji su u kritičnom stanju, preneli su izraelski mediji. Očekuje se da broj žrtava i dalje raste.

Heht je rekao da je ubijeno "sedam ekstremista". U odvojenom incidentu ubijen je 21-godišnji Palestinac izraelskom vatrom kraj Ramale takođe na Zapadnoj obali.

Izrael
foto: Profimedia

Od početka 2023, na toj teritoriji ubijeno je 135 Palestinaca tokom porasta nasilja koje je počelo pre više od godinu dana. U palestinskim napadima ubijeno je za to vreme 24 ljudi.

Palestinci i susedni Jordan su osudili današnje nasilje. Portparol palestinskog predsednika Nabil Abu Rudejne je rekao da palestinski narod "neće klečati i neće se predati, neće istaći belu zastavu i ostaće čvrsto na svojoj zemlju suočen sa tom brutalnom agresijom".

Jordan je pozvao da se zaustave racije na Zapadnoj obali i da međunarodna zajednica interveniše, a lider islamskog ekstremističkog Hamsa Ismail Hanije je najavio da će palestinski narod znati kako da odgovori na "varvarsku agresiju".

Bonus video:

02:52

DA LI SVETU PRETI NUKLEARNI RAT? Eksperti reagovali na upozorenje Bajdena: Sada samo JEDNO MOŽEMO DA OČEKUJEMO

(Espreso/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.