Usvojeni zakoni o spoljnim odnosima i životu bez barijera
Foto: Kineska medijska grupa

KINA

Usvojeni zakoni o spoljnim odnosima i životu bez barijera

Stalni komitet NPC, najvišeg zakonodavnog tela Kine, usvojio je Zakon o spoljnim odnosima nakon druge revizije

Objavljeno:

Dva nova zakona, jedan o spoljnim odnosima i drugi o izgradnji životnog okruženja bez barijera, usvojio je juče Stalni komitet 14. Svekineskog narodnog kongresa (NPC) po završetku poslednje trodnevne sednice.

Stalni komitet NPC, najvišeg zakonodavnog tela Kine, usvojio je Zakon o spoljnim odnosima nakon druge revizije. O zakonu, koji će stupiti na snagu u subotu, kineski zakonodavci su prvi put razmatrali u oktobru. Nakon prvog pregleda, Komisija za zakonodavna pitanja Stalnog komiteta NPC poslala je pravni dokument centralnim i vladinim agencijama, nekim koledžima i pravnim akademijama, između ostalih, tražeći njihovo mišljenje.

Takođe je postavljen na internet kako bi prikupili sugestije ljudi, od 30. decembra do 28. januara, rekao je Zang Tievei, portparol komisije, pre drugog pregleda. On je rekao da je nekoliko poslanika i političkih savetnika NPC pozvalo na formulisanje zakona poslednjih godina, jer ljudi veruju da zakon štiti nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese, unapređuje deviznu razmenu, promoviše otvorenost na visokom nivou i poboljšava primenu Ustava i vladavine prava u spoljnim poslovima.

Kina je pojačala napore za unapređenje pravnih alata za suočavanje sa izazovima i zaštitu od rizika u poslednjih nekoliko godina. U junu 2021. godine, usvojen je Zakon o sankcijama protiv stranih lica i on je odmah stupio na snagu.

Stalni komitet NPC je juče usvojio i prvi specijalizovani zakon u zemlji o izgradnji životnog okruženja bez barijera, koji će stupiti na snagu 1. septembra. Zakon ima za cilj da osigura da osobe sa invaliditetom i starije osobe imaju pravednije, efikasnije i pogodnije angažovanje u društvenim aktivnostima.

(Espreso/ Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.