NIŠTA SLAĐE DANAS NEĆETE VIDETI, NEPROCENJIV TRENUTAK: Šimpanza PRVI PUT ugledala NEBO, gledajte je SAMO (VIDEO)
Šimpanza Vanila, Foto: Printscreen/Youtube/ Save the Chimps

prelepo

NIŠTA SLAĐE DANAS NEĆETE VIDETI, NEPROCENJIV TRENUTAK: Šimpanza PRVI PUT ugledala NEBO, gledajte je SAMO (VIDEO)

Pogledajte trenutak kad je čimpanza spašena iz laboratorija prvi put ugledala nebo

Objavljeno:

Društvenim mrežama se širi dirljiv video snimak šimpanze koja prvi put vidi nebo.

29-godišnja šimpanza Vanila je gotovo celi život provela u kavezu. Do svoje druge godine bila je smeštena u zloglasnoj Laboratoriji za eksperimentalnu medicinu i hirurgiju primata u Njujorku. Potom su je prebacili u Kaliforniju, u sklonište kojem su pretili šumski požari.

Vanilla dosad nije napustila mali kavez na mestu u kom je bila decenijama. Sada je stigla u utočište "Save the Chimps" u Fort Pierceu, na Floridi, i prvi put u životu uživa u pogledu na nebo.

Već je razvila poseban odnos sa alfa mužjakom

"U Kaliforniji je Vanila živela sa šačicom šimpanza u kavezu sa lančanom ogradom bez trave", izjavio je za "New York Post" dr. Endrju Haloran, primatolog u utočištu "Save the Chimp"s. On je podelio video njenog prilagođavanja.

Na snimku koji je oduševio internet vidi se kako Vanila gleda u nebo i zatim istražuje svoje novo ostrvo. Dok je napuštala mesto na kome je bila, velikim zagrljajem dočekao ju je alfa mužjak Dvajt.

Haloran procenjuje ličnosti svake nove šimpanze koja stigne u utočište kako bi otkrio koja od njegovih 12 ostrvskih zajednica šimpanzi najbolje odgovara. A Vanila je očito pronašla baš onu pravu.

"Slaže se sa svih ostalih 18 šimpanzi na svom ostrvu i ima posebno razigran odnos s alfa mužjakom Dvajtom - od kog krade hranu", opisao je primatolog.

"Vanila se jako dobro udomaćila. Kada ne istražuje ostrvo sa svojim prijateljima, obično se može naći kako sedi na trospratnoj platformi za penjanje kako posmatra svoj novi svet", poručili su iz utočišta.

Bonus video:

00:38

ZOOLOŠKI VRT U POTRAZI ZA DIVLJOM MAČKOM! Stručnjak odgonetnuo histeriju koja je podignuta: To je bio trag OVE životinje?!

(Espreso/ Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.