U HLADU I DO 45 STEPENI: Dve zemlje se bore sa PAKLENIM VRUĆINAMA
Paklene vrućine u Španiji i Portugaliji, Foto: EPA/Jose Manuel Vidal

TEMPERATURA

U HLADU I DO 45 STEPENI: Dve zemlje se bore sa PAKLENIM VRUĆINAMA

Najvrelije biće u kontinetalnom delu južne Španije, odnosno u Andaluziji

Objavljeno:

Leto samo što je kalendarski počelo, a Španija i Portugalija već se bore sa esktremno visokim temperaturama.

Već danima nad Pirinejskim poluostrvom nalazi se jezgro vrele vazdušne mase, u sklopu afričkog anticiklona i povišenog vazdušnog pritiska, koji uslovljavaju vedro i vrelo vreme. Temperature su još juče prešle 40°C.

Današnji i sutrašnji dan doneće vrhunac visokih temperatura tokom ovog aktuelnog toplotnog talasa. Širom Španije danas se očekuju temperature od 35 do 40°C i to na nadmorskim visinama od 500 do 1000 metara, odnosno širom visoravni od severa do juga.

Najvrelije biće u kontinetalnom delu južne Španije, odnosno u Andaluziji, uz temperature i do 45°C, a najvreliji grad biće Sevilja i to upravo sa 45°C. U Kordobi se očekuje 44°C. Reč je o temperaturama vazduha u hladu, koja je na suncu viša za oko 15 stepeni.

Zahvaljujući rashlađujućem uticaju vodene površine, u priobalnom, odnosno mediteranskom delu Španije, očekuju se znatno prijatnije temperature, pa će gradovi poput Valensije, Barselone, Malage meriti sasvim ugodnih 29 do 30°C, a samo 50 kilometara unutar kopna temperature su 45°C.

Još ugodnije je na severozapadu Španije, odnosno na atlantskoj obali, uz temperature od 23 do 25°C.

Na području Madrida, koji se nalazi u centralnom delu zemlje i na nadmorskoj visini od 650 metara, danas i sutra se očekuje čak do 40°C.

Vreo talas zahvatio je i istok i jugoistok Portugalije, uz temperature do 43°C, dok je u ostalim predelima zemlje znatno ugodnije, a na atlantskoj obali, uključujući Lisabon i Porto, ne očekuje se temperatura iznad 30°C.

Kada je reč o temperaturama vodenih površina, temperature Sredozemnog mora duž istočne obale Španije kreću se od 23 do 25°C, a na atlantskoj obali na severu od 18 do 22°C, dok se na južnoj obali Španije temperature vodenih površina kreću oko 20°C.

Vreli toplotni talas nad Španijom, uz ekstremno visoke temperature, koje su za desetak stepeni više od proseka, zadržaće se do srede. Sredinom sledeće sedmice očekuje se blago osveženje i prodor nešto svežije vazdušne mase sa Atlantika, pa će maksimalna temperatura u većini predela opasti na vrednosti oko 30°C, a na jugu Španije i na jugoistoku Portugalije na vrednosti ispod 40°C.

Ovo osveženje doneće pljuskove sa grmljavinom severozapadnim, centralnim i severoističnim predelima Španije.

Španija se poslednjih decenija sve više bori sa mnogo dugotrajnijim vrelim talasima, uz temperature na jugu zemlje i do 47°C, a vrednosti od 40°C neretko se beleže već od kraja aprila pa sve do oktobra.

Situacija sa sušom i dalje je veoma kritična, a sve veća je opasnost i od šumskih požara, koji svakog leta u Španiji i Portugaliji unište više desetina, neretko i stotina hiljada hektara šuma.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.